Nebojte se použít čaj při vaření a pečení. Výsledky vás příjemně překvapí

1. Připravte si svou vlastní čajovou kořenící směs

Pokud milujete asijská jídla a nebo trochu exotičtější chutě, nachystejte si svou vlastní domácí kořenící směs s přídavkem čaje. V hmoždíři či pomocí tyčového mixéru rozdrťte lístky zeleného čaje, mořskou sůl, pepř, přidejte oregano, tymián, šalvěj a špetku kurkumy nebo si vytvořte svůj vlastní mix podle svých chuťových preferencí. Pokud přidáte trochu oleje, můžete do marinády naložit tofu, zeleninu nebo maso. Do koření můžete přidat i černý čaj, který má však na rozdíl od běžných bylinek ve směsích specifičtější chuť, a proto s ním nakládejte opatrněji.

2. Nahraďte vodu v receptech čajem

Stačí jednoduše vyměnit horkou vodu do instantních nudlí za horký zelený čaj a z obyčejné rychlovky se najednou vynoří nečekaný požitek. Jelikož příprava čaje nezabere mnoho času, neváhejte a vyzkoušejte v čaji uvařit rýži, těstoviny nebo ovoce do dezertů. Čaj ozvláštní také polévky a vývary. V čaji nechte namáčet sušené houby a vylepšit s ním můžete i svou ranní ovesnou kaši. 

3. Přidejte čaj do pomazánek, bylinkových másel nebo olejů

Zacházejte s čajem stejně jako s kteroukoli jinou bylinkou. Přidejte jej do své oblíbené směsi spolu s trochou česneku do bylinkového másla nebo své vlastní solné směsi. Přisypte trochu nasekaných lístků zeleného čaje do domácích pomazánek nebo si vyrobte svůj olej s čajovým nádechem. Malý tip: i zde si zelený čaj výborně rozumí s pár kapkami citrónu.

4. Přidejte matcha čaj do mouky

Ozvláštněte své pečení tím, že do každého hrnku použité mouky přidáte lžičku zeleného matcha čaje. Výsledek bude mít nejenom skvělou a neobvyklou chuť, ale také získá originální zelenou barvu. Trošku čajového prášku je možné přimíchat i do sladkých náplní. Dávkujte však opatrně, chuť matcha je poměrně intenzivní a může přebít ostatní. Matcha čaj využijete i při při přípravě originální smetanové zmrzliny.

Raději čaj, nebo kávu? Odpověď může být podle vědců v genech

Navnadit vás na vaření s čajem můžeme třeba tímto skvělým receptem na pečené sladké brambory s roiboosem. Tato nečekaná kombinace rozvíjí chuťové roviny sladkých brambor a navíc je neuvěřitelně rychlá a jednoduchá.

Potřebujete:

3 nakrájené sladké brambory

2 lžičky roiboosu

3 stroužky drceného česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

Všechny ingredience vložte do zapékací misky a dobře promíchejte. V troubě vyhřáté na 200 stupňů pečte zhruba 40 minut, dokud nebudou brambory zlatavé a křupavé. Během pečení několikrát promíchejte. Servírovat můžete jako přílohu nebo samostatně například s jogurtovým dipem.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení