Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Nebojte se použít čaj při vaření a pečení. Výsledky vás příjemně překvapí

1. Připravte si svou vlastní čajovou kořenící směs

Pokud milujete asijská jídla a nebo trochu exotičtější chutě, nachystejte si svou vlastní domácí kořenící směs s přídavkem čaje. V hmoždíři či pomocí tyčového mixéru rozdrťte lístky zeleného čaje, mořskou sůl, pepř, přidejte oregano, tymián, šalvěj a špetku kurkumy nebo si vytvořte svůj vlastní mix podle svých chuťových preferencí. Pokud přidáte trochu oleje, můžete do marinády naložit tofu, zeleninu nebo maso. Do koření můžete přidat i černý čaj, který má však na rozdíl od běžných bylinek ve směsích specifičtější chuť, a proto s ním nakládejte opatrněji.

2. Nahraďte vodu v receptech čajem

Stačí jednoduše vyměnit horkou vodu do instantních nudlí za horký zelený čaj a z obyčejné rychlovky se najednou vynoří nečekaný požitek. Jelikož příprava čaje nezabere mnoho času, neváhejte a vyzkoušejte v čaji uvařit rýži, těstoviny nebo ovoce do dezertů. Čaj ozvláštní také polévky a vývary. V čaji nechte namáčet sušené houby a vylepšit s ním můžete i svou ranní ovesnou kaši. 

3. Přidejte čaj do pomazánek, bylinkových másel nebo olejů

Zacházejte s čajem stejně jako s kteroukoli jinou bylinkou. Přidejte jej do své oblíbené směsi spolu s trochou česneku do bylinkového másla nebo své vlastní solné směsi. Přisypte trochu nasekaných lístků zeleného čaje do domácích pomazánek nebo si vyrobte svůj olej s čajovým nádechem. Malý tip: i zde si zelený čaj výborně rozumí s pár kapkami citrónu.

4. Přidejte matcha čaj do mouky

Ozvláštněte své pečení tím, že do každého hrnku použité mouky přidáte lžičku zeleného matcha čaje. Výsledek bude mít nejenom skvělou a neobvyklou chuť, ale také získá originální zelenou barvu. Trošku čajového prášku je možné přimíchat i do sladkých náplní. Dávkujte však opatrně, chuť matcha je poměrně intenzivní a může přebít ostatní. Matcha čaj využijete i při při přípravě originální smetanové zmrzliny.

Raději čaj, nebo kávu? Odpověď může být podle vědců v genech

Navnadit vás na vaření s čajem můžeme třeba tímto skvělým receptem na pečené sladké brambory s roiboosem. Tato nečekaná kombinace rozvíjí chuťové roviny sladkých brambor a navíc je neuvěřitelně rychlá a jednoduchá.

Potřebujete:

3 nakrájené sladké brambory

2 lžičky roiboosu

3 stroužky drceného česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

Všechny ingredience vložte do zapékací misky a dobře promíchejte. V troubě vyhřáté na 200 stupňů pečte zhruba 40 minut, dokud nebudou brambory zlatavé a křupavé. Během pečení několikrát promíchejte. Servírovat můžete jako přílohu nebo samostatně například s jogurtovým dipem.