Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kolik čaje můžeme denně bez obav vypít?

Čaj je bezpochyby skvělým nápojem, který by mnoho z nás mohlo pít od rána do večera. Pokud se ale nechcete vypořádávat s nepříjemnými vedlejšími účinky velkého množství kofeinu, samozřejmě musíte čaj, stejně tak jako kávu, pít jen v rozumném množství. Jenže kolika šálkům to odpovídá? A jak vlastně množství kofeinu přijatého v čaji eliminovat? Na to se podíváme v tomto článku. 

Kolik kofeinu denně přijmout?

O kofeinu jsme psali již v mnoha předcházejících článcích, například v tom o obsahu kofeinu v kávě. Tam jsme mimo jiné řešili, že vědecké studie poukazují na zdravotní nezávadnost kofeinu pro dospělého člověka až do dávky 400 mg denně. Je však důležité poznamenat, že každý z nás je trochu jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Existují tak jedinci, kteří jsou na stimulanty o něco citlivější, a těm samozřejmě bude stačit i podstatně menší dávka. Spíše než řídit se nějakými obecnými poučkami, je proto namístě otestovat, jaká porce kofeinu je pro vaše tělo přijatelná. 

Kolik čaje vypít

Kolik kofeinu má čaj?

Asi vás nepřekvapí, že různé druhy čaje mají odlišný obsah kofeinu. Podle odborných zdrojů tak platí, že průměrný šálek zeleného čaje obsahuje 35 mg kofeinu, kdežto stejná porce černého čaje může obsahovat až bezmála 70 mg. Jedná se však pouze o průměrné hodnoty, které samozřejmě nemusí odrážet skutečný obsah tohoto stimulantu ve vašem šálku. To, kolik kofeinu v jedné porci čaje přijmete, může být ovlivněno: 

  • teplotou vody, ve které se čaj louhuje – čím teplejší voda, tím více může mít čaj kofeinu
  • délkou louhování – čím déle čaj zůstane v kontaktu s vodou, tím více kofeinu se do něj uvolní
  • množstvím čaje – čím více čajových lístků použijete, tím silnější výsledný čaj bude

Svůj vliv ovšem může mít také to, o jaký čaj se jedná. Například genmaicha, což je populární čaj obsahující také praženou rýži, obsahuje vzhledem k přidání této suroviny podstatně méně kofeinu než taková matcha, kde se naopak pijí rovnou celé čajové lístky. Přesný obsah kofeinu ve vašem šálku čaje tak pravděpodobně nezjistíte, ale je dobré vědět, že se jedná o číslo kolem 35 mg pro zelený čaj a 70 mg pro čaj černý. Pro kontext se hodí ještě dodat, že čaje obsahují méně kofeinu než káva. 

 Kolik čaje pít

Můžu se předávkovat?

Suma sumárum se tak dá říct, že pro zdravého člověka, který pije průměrné šálky zeleného či černého čaje, je jen velmi obtížné se čajem skutečně předávkovat, protože by bylo zapotřebí vypít například 6 šálků černého nebo 12 šálků zeleného čaje, což upřímně řečeno většina z nás na pravidelné bázi pravděpodobně nedělá. Je ovšem důležité podotknout, že každý z nás je jiný a pokud se při pití tří šálků denně již necítíte dobře, možná bude potřeba konzumované množství čaje lehce snížit. Pokud byste se však navzdory doporučenému dennímu limitu kofeinu stále nechtěli vzdát skvělé chuti vašeho oblíbeného čaje, doporučujeme vyzkoušet buď zelený čaj sencha bez kofeinu nebo černý čaj darjeeling bez kofeinu, u nichž chuťově nepoznáte žádný rozdíl. Jelikož však tento stimulant v žádném výrazném množství neobsahují, můžete je bez obav pít třeba ve večerních hodinách nebo v situacích, kdy už jste doporučený denní příjem překročili.