Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Dejte šanci čaji s mlékem

Podle mléka poznáš rodinu

Zvyk pití čaje s mlékem se k nám rozšířil z Velké Británie. Proč ale Britové pijí čaj s mlékem, je otázkou dohadů. Podle některých stojí za přidáváním mléka jemný luxusní porcelán, který by pod náporem vařící tekutiny praskl, mléko v tomto případě sloužilo k ochlazení a krom toho pomáhalo, aby se na šálcích neusazovaly skvrny. Jiná teorie tvrdí, že čaj byl drahý, a proto chudší rodiny plnily nejdřív svůj šálek lacinějším mlékem a pak ho zředily čajem. Naopak v bohatých rodinách se nejdříve nalil čaj a poté se trochu ochutil mlékem. Podle toho, zda Brit nalije dříve mléko, nebo čaj, prý dodnes poznáte z jaké rodiny pochází. Nejpravděpodobnější verzí je ta nejjednodušší - čaj s mlékem prostě tvoří lahodnou kombinaci.

Mléko neutralizuje hořkost čaje. Také proto se nehodí do každého šálku. U jemnějších a delikátnějších čajů by mléko přebilo všechny chutě. Některé typy čaje jsou ale s mléčným přídavkem lepší - jde třeba o indický assam. Existují ale i variace tohoto nápoje. Například v Hong Kongu můžete dostat čaj s neslazeným kondenzovaným mlékem, v německém Frísku se čaj podává rovnou se smetanou, v Indii se do čaje přidává například buvolí mléko.

Jak na to?

Pokud si chcete vyzkoušet připravit černý čaj s mlékem, vyberte si nejprve silný černý čaj vhodný pro tuto příležitost. Připravte jej podle návodu a poté začněte jednou lžičkou mléka. Víc častokrát není potřeba, ale podle chuti můžete přidat. Běžné kravské mléko můžete nahradit rostlinnými alternativami jako je sójové, mandlové nebo například rýžové mléko.