Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Původ slova čaj: Přemýšleli jste, proč se mu tak říká?

Přemýšleli jste někdy o tom, že označení čaj je vlastně tak nějak rozšířené do celého světa? A v zemích, kde se tomuto populárnímu a lahodnému nápoji neříká čaj, se označuje jako tea nebo tee. Přemýšleli jste někdy ale nad tím, proč tomu tak je? V tomto článku vás provedeme základy spojenými s původem slova čaj. 

Odkud slovo čaj vlastně pochází?

Slovo čaj je, stejně jako samotná rostlina, neodmyslitelně spjata s Čínou, kde se původně pro čaj pravděpodobně používalo označení 檟 (jiǎ), ze kterého se později vyvinulo aktuální 茶 (chá). Jakmile se s čajem ale začalo ve větším množství obchodovat, samozřejmě se různě začaly vyvíjet i nejrůznější dialekty. Tak například bychom si mohli uvést následující:

 

  • Perština a arabština používá označení  "چای" (čāy) a "شاي" (šāy), z čehož si poté vzali inspiraci například v Indii a Pákistánu, kde se používá dobře známé slovo “chai”. Podobně například v Bengálsku populární nápoj označují jako “cha”, v Nepálu je to “chiya”, v turečtině "çay" a v ruštině "чай" (čaj)
  • Evropské jazyky byly naopak výrazně ovlivněny nizozemskými obchodníky, kteří sem produkty dováželi a kteří se rozhodli tomuto nápoji říkat thee, což mělo výrazný dopad na podobu názvu v dalších evropských zemích. Dnes tak pro čaj používají Angličané slovo “tea”, Francouzi “thé”, Němci “tee” a španělé “té”. 

 

  • Slovanské jazyky, mezi které se řadí také čeština, pak převzaly označení čaj. 

původ slova čaj 1

Čaj, nebo tea?

I když jsme výše zmínili seznam zemí a jejich označením pro čaj, o něco přehlednější je následující souvislost, která nemusí být na první pohled zcela zřejmá - o tom, jak se čaji říká, rozhoduje ve většině případů to, zda byl do dané země dopraven po vodě nebo po souši. Země, do kterých se čaj dostal zejména díky hedvábné stezce po souši, si většinou chtěli zachovat originální označení čaj. Naproti tomu ty země, do kterých byl čaj dovezen primárně po moři (tedy zejména holandskými, portugalskými či britskými obchodníky) se drželi označení tea pramenícího ze slova "t'e" (荼).

původ slova čaj 2

Nezapomeňte doplnit zásoby dobrého čaje

Čaj je jedním z mála nápojů, které si dokážete objednat téměř kdekoliv na světě i bez hluboké znalosti tamního jazyka. Díky Čajové zahradě a naší široké nabídce produktů z celého světa si ale můžete skvělý čaj připravovat i v pohodlí domova. Stačí se jenom podívat do naší čajové nabídky a rozhodnout se, zda preferujete sypaný nebo sáčkový, černý nebo bílý, zelený nebo žlutý. Naše nabídka čítá stovky různých produktů a jsme přesvědčeni, že si zvládnou vybrat i nejnáročnější zákazníci.