Výtečný ledový čaj Darjeeling se zázvorem

I když se léto zdá téměř v nedohlednu, jakmile rozmrzne sníh a začne se oteplovat, začnou dny utíkat jako voda. A co nevidět bude správný čas na ledové čaje. Až vám tedy za pár týdnů začne být nesnesitelné horko, možná byste se mohli ochladit našim výtečným ledovým darjeelingem se zázvorem. Proč ho pít? A jak si ho přípravit? To se dozvíte v našem dnešním článku, který je zároveň jedním z prvních receptů, jež jsme se  vám rozhodli pravidelně přinášet.

Proč vlastně darjeeling?
Pokud chcete, samozřejmě můžete k přípravě použít de facto jakýkoliv čaj dle vaší libosti - může být černý, zelený a nebo dokonce i bílý. My přesto doporučujeme použít darjeeling. Proč? Je kvalitní a osvědčený čaj, u kterého budete mít jistotu senzační chutě. Tento vysoce ceněný kultivar totiž pravidelně vyhrává různá celosvětová ocenění a odborníci jejich chuť označují jako svěží, jemně ovocná a s medovými tóny. A to oceníte nejen při přípravě za tepla, ale i po vychlazení za horkých letních dnů.

Darjeeling_tea-garden

Jak si ledový čaj připravit?
Na přípravě ledového darjeelingu v podstatě není vůbec nic složitého. Na jeden litr skvělého čaje budete potřebovat jen a pouze tyto suroviny:

  • 6 polévkových lžic darjeelingu - zda bude bílý, zelený nebo černý je jen na vás
  • 3cm dlouhý kousek zázvoru
  • 4 kávové lžičky cukru či medu
  • Citron, pomeranč, limetka či máta na dozdobení 

A jak na to? Ze všeho nejdříve dejte vařit vodu. Pokud jste si vybrali černý čaj, připravte vodu vroucí, na zelený a bílý stačí voda o teplotě 80°C. V mezičase nakrájejte zázvor na tenké plátky, eventuálně ho můžete nastrouhat. Čaj umístěte do sítka a zalijte spolu se zázvorem ohřátou vodou. Čaj je dobré mít odděleně od zázvoru, abyste jej mohli dříve vytáhnout. Černému i zelenému čaji totiž budou stačit jen 4 minuty louhování, zatímco zázvor bude potřebovat alespoň dvojnásobek. Nejdříve tedy odstraňte čaj, poté zázvor a nechejte vychladnout. Při chlazení doporučujeme přidat pár lžic cukru či medu, aby byl čaj sladký. Med nepřidávejte do úplně vřelého čaje, ale zároveň ne do studeného, jinak by se zcela nerozpustil. Pokud na ledový čaj spěcháte, můžete přihodit pár kostek ledu.

Po vychlazení doporučujeme servírovat s dalšími kostkami ledu, plátky citronu i pár lístky máty, která čaji dodá osvěžující chuť a skvělou vůni.

Ledový čaj Darjeeling se zázvorem

Jaký čaj na směs vybrat?
Jak jsme v dnešním receptu již jednou zmiňovali, vybrat si můžete de facto jakýkoliv čaj. My ale rozhodně doporučujeme darjeeling - ať už zvolíte zelený, černý nebo bílý, neuděláte chybu. My bychom pro potřeby ledových čajů určitě doporučovali vyzkoušet buď zelený Puttabong Green, nebo černý Darjeeling Ambootia Organic FF. Náš repertoár čajů je ale tak široký, že v něm najdete dokonce i darjeeling bez kofeinu, a tak můžete v létě udělat radost i těm, kteří kofein v kávě nebo černých čajích nemohou ze zdravotních důvodů pít.

Nebo vyzkoušejte naší specialitu Ženšen & Citron.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné