Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Formosa Oolong Dark Pearl: Hvězda mezi oolongy

Pokud máte chuť na opravdu výjimečný čaj, existuje celá řada možností. Ostatně právě proto jsme u nás na webu přišli s kategorií luxusních čajů, ve které vyzdvihujeme opravdu unikátní čaje s naprosto jedinečnými vlastnostmi. A své místo mezi nimi si bezpochyby zaslouží i Formosa oolong Dark Pearl, o kterém se dozvíte více v rámci tohoto článku. 

Kde se vzal oolong?

Pokud jste četli náš úvodní článek o oolongu, jistě víte, že se jedná o tzv. polooxidovaný čaj. Jeho lístky se hned po sklizni nechají zavadnout na přímém slunci a následně je umístěn do bambusových bubnů, ve kterých do určité míry oxiduje. Zatímco v některých regionech nechávají svůj oolong oxidovat jen velmi lehce, v jiných může být oxidován až zhruba do 80 % a takový oolong pak již velmi nápadně připomíná klasický černý čaj. Oolongy jsou obecně vyhledávány mnohými čajovými odborníky pro svůj jedinečný chuťový profil a obvykle se můžete těšit na velmi vyváženou chuť s lehkými náznaky ovoce i květin. Ve srovnání se zmiňovanými černými čaji nejsou oolongy ani zdaleka tak trpké, ale stále si zachovávají podobný obsah kofeinu. No a Formosa oolong Dark Pearl všechny tyto vlastnosti dostává ještě na vyšší úroveň. 

formosa oolong dark pearl 1

Co je Formosa oolong Dark Pearl?

Málokdo ví, že Formosa bylo dříve poměrně hojně používané označení pro ostrov, kterému dnes říkáme Tchaj-wan. Právě tam vzniká řada opravdu exkluzivních čajů a oolongy nevyjímaje. Dark Pearl pak pochází konkrétně z výjimečného regionu Tai Tung na severu ostrova. Právě tam je totiž ideální poměr mezi slunnými a deštivými dny a vzhledem k půdě bohaté na živiny tam čajovníkům opravdu nic nechybí. Po sklizni, která mimochodem probíhá většinou ručně, se tento čaj (obvykle opět ručně) formuje do tvaru malých perel a jelikož je na poměry oolongů relativně více oxidovaný, získal svůj název Dark Pearl. 

Jak si ho připravit?

V případě oolongů je skvělé, že nejsou tak citlivé na drobné nedostatky v přípravě a nabízí tak řadu možností, jak si je připravit. Zajímavé je určitě využít například yixingové konvičky nebo gaiwanu, ovšem nic nezkazíte ani přípravou v klasické konvici. Jelikož Dark Pearl je poměrně více oxidovaný, můžete při přípravě využít vodu o teplotě mezi 80 až 90 stupni Celsia, přičemž na každých 250 ml vody se hodí použít jedna a půl čajové lžičky oolongu. Doba louhování by se měla odvíjet od požadované intenzity čaje, ovšem my doporučujeme začít na dvou až třech minutách, přičemž někomu vyhovují klidně i pět minut louhované oolongy. 

 A jak chutná?

Formosa oolong Dark Pearl nabízí nálev jantarové barvy. Ve vůni ucítíte jemné náznaky tropického ovoce, ale chuťovému profilu dominují spíše náznaky karamelu, oříšků i pečených kaštanů. Jako u ostatních oolongů, můžete se i o Formosa Dark Pearl těšit na velmi jemný a vyvážený chuťový profil bez náznaků trpkosti. 

formosa oolong dark pearl 2

Jaké jsou další možnosti?

Pokud vás náhodou tak úplně nezaujal Formosa Dark Pearl, měli byste vědět, že existuje obrovské množství dalších možností. Z oolongů, které jsme zmiňovali v našich předchozích článcích, stojí rozhodně za zmínku lehce atypický ženšenový oolong nebo chuťově vynikající Vietnam Kim Tuyen Red . A v případě, že vás lákají spíše jiné druhy čaje, určitě doporučujeme se podívat na naši kategorii luxusních čajů, kde najdete také řadu jiných druhů excelentních čajů.