Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Evropské kavárny, které rozhodně stojí za zkoušku

Zatímco někdo cestuje kvůli poznávání dobrého jídla, někomu stačí relaxovat pár dní na pláži. Mnoho zapálených milovníků kávy však kromě ostatních aspektů také ocení, když dostanou možnost cestovat do oblastí, které mají nějakou spojitost s kávou. A přestože v rámci Evropy na kávové plantáže tak úplně nenarazíte, můžete navštívit některou z vyhlášených kaváren, kterých tady máme opravdu požehnaně. O některých z nich vám povíme více v rámci tohoto článku. 

Café Central [Vídeň, Rakousko]

Pokud jste již navštívili například pražskou kavárnu Slavia a máte chuť objevit kavárenskou scénu jiného města, dobře dostupnou možností je samozřejmě Vídeň, jejíž kávová kultura byla dokonce zahrnuta na seznam nemateriálního dědictví UNESCO. Dnes v rámci Vídně můžete narazit jak na moderní kavárny nabízející kávu z lokálních pražíren i nejrůznější neotřelé postupy přípravy kávy, tak tradiční podniky s bohatou historií. Kdybychom měli jmenovat jen jediný podnik, který stojí za návštěvu, bylo by to vídeňské Café Central, které je do značné míry podobné naší Slavii. Scházely se zde významné osobnosti nejen lokálního, ale i celoevropského významu - například Trockij, Freud nebo Loos. A návštěvou tohoto místa určitě neuděláte chybu ani vy. 

evropské kavárny 1

New York Café [Budapešť, Maďarsko]

Ani za další úžasnou kavárnou z našeho seznamu nemusíte cestovat úplně daleko. Přímé vlaky, které spojují například Prahu či Brno s Vídní totiž mnohdy pokračují až do Budapešti. A tohle město vám kromě velmi příjemné atmosféry dokáže nabídnout až překvapivě rozvinutou kávovou kulturu. Skvělým zážitkem v rámci tohoto výletu může být návštěva New York Café, které mnozí považují za jednu z nejkrásnějších kaváren na světě. A nám nezbývá, než s tímto tvrzením souhlasit, protože kromě úžasné kávy a nebo skvělého brunche, se můžete při návštěvě těšit také na impozantní architekturu. Podnik je vybudovaný ve stylu italské renesance a jeho návštěvou potěšíte nejen chuťové pohárky, ale také oči. 

Caffe Florian [Benátky, Itálie]

Ačkoliv se již poměrně vzdalujeme od naší domoviny, je třeba podotknout, že tahle zajížďka za to stojí. Benátky samozřejmě představují naprosto ikonické místo, které navzdory obrovskému množství turistů neztratilo své kouzlo a stále má co nabídnout. V samém srdci tohoto města, konkrétně přímo na náměstí sv. Marka, se nachází nenápadný podnik nesoucí jméno Caffe Florian. A i když na první pohled si všimnete možná pouze číšníků oděných do bílých obleků, po přečtení tohoto článku už budete vědět také to, že se jedná o nejstarší kavárnu v celé Itálii a jednu z nejstarších na celém světě. Funguje od roku 1720 a stejně jako předešlé podniky nabízí zajímavou architekturu, skvělou kávu a především neopakovatelný zážitek. 

evropské kavárny 2

Les Deux Magots [Paříž, Francie]

Láká vás navštívit podnik, do kterého chodily takové legendy světové kultury a umění, jako je Hemingway, Picasso nebo Giraudoux? Na cestě do Paříže dostanete přesně takovou možnost. Stačí si udělat rezervaci v kavárně zvané Les Deux Magots, která je opět pomyslným ekvivalentem naší české Slavie. 

Café a Brasileira [Lisabon, Portugalsko]

Náš výlet po evropských kavárnách zakončíme v portugalském Lisabonu, který nabízí mimo jiné zajímavou kavárnu zvanou Café A Brasileira. Na první pohled nenápadný podnik funguje již od roku 1905, přečkal opravdu těžké chvíle a díky svému unikátnímu interiéru se stal útočištěm mnoha známých osobností. Podle některých zdrojů byla právě tato kavárna místem, kde se scházeli významní revolucionáři, kteří se později zasloužili o vznik republiky. 

Užijte si skvělou kávu i doma 

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud se však zrovna nechystáte nikam do zahraničí, měli byste vědět, že skvělou kávu si můžete připravit i v pohodlí domova. Jako stvořené jsou pro to naše vynikající čerstvé arabiky z celého světa a díky nim si budete moci kávu jako z kavárny dopřávat klidně každý den.