Five o´Clock Tea - Čaj o páté

Kód:04293
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Šrí Lanka

Five o´Clock Tea - Čaj o páté je černý čaj, namíchaný z čerstvých lístků čajů z Darjeelingu a Ceylonu, který si nejlépe vychutnáte při odpolední pauze. Tento aromatický, chuťově vyvážený čaj je vzhledem ke své lehkosti velmi vhodný k toustu, koláči či tradičnímu britskému pečivu, tzv. scones. Angličané znají tento čaj také jako High Noon Tea.

Složení: černý čaj.

Varianta Cena bez DPH Cena s DPH
110,00 Kč / 100g
99,00 Kč
86,09 Kč bez DPH
3.84
Velkoobchodní cena po přihlášení

Five o´Clock Tea - Čaj o páté je tradiční anglická čajová směs. Odpolední čaje jsou určeny k družnému popíjení spojenému s podáváním lehkého jídla, v dnešní době zejména se sušenkami nebo cukrovinkami. Používají se kvalitní lehké čaje z Darjeelingu nebo Ceylonu. Občas se přimíchává i malé množství jasmínového či bergamotového čaje. 

Příprava černého čaje

  1. Pro silnější nálev dáme jednu až dvě lžičky čajových lístků na čtvrt-litru vroucí vody.
  2. Louhujeme tři až pět minut. 
  3. Lze pít s mlékem i bez něj. 
  4. Podle chuti osladíme.

Černý čaj jeho historie a zpracování

Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.

Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 

Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.

Five o´Clock Tea - Čaj o páté je černý čaj, namíchaný z čerstvých lístků čajů z Darjeelingu a Ceylonu

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Five o’Clock Tea

Our five o‘clock tea, in England also known as the ”High Noon” tea, is distinguished by its aromatic, flowery taste. This blend is made only from fresh leaf teas from Darjeeling and Ceylon. It is mild aromatic but not too intense and therefore a perfect tea in combination with toast, scones, cake or other delicious snacks.

Italiono

Five o’Clock Tea

Il nostro Five o’Clock Tea, conosciuto in Inghilterra anche come tè ”High Noon”, si caratterizza per il suo infuso aromatico, fiorito e bilanciato. La miscela di tè in foglia Darjeeling e Ceylon freschi, è leggera e speziata, non troppo intensa per cui è un eccellente accompagnatore per toast scones torte e simili.

Deutsch

Five o’Clock Tea

Unser Five o‘clock Tea, in England auch bekannt als „High Noon” Tea , zeichnet sich durch eine aromatische, blumige, ausgewogene Tasse aus. Die aus frischen Darjeeling- und Ceylon-Blatt-Tees bestehende Mischung ist leicht und würzig, nicht zu intensiv und eignet sich daher vorzüglich als Begleiter für Toast, Scones, Kuchen oder ähnliches.

Français

Five o’Clock Tea

Notre Five o‘clock Tea, également connu en tant que « High Noon » Tea en Angleterre, se distingue par une tasse aromatique, fleurie et équilibrée. Ce mélange provenant de feuilles fraiches de thés de Darjeeling et de Ceylan est léger et épicé, pas trop intense et se prête de ce fait remarquablement pour accompagner des toasts, des scones, des gâteaux et d’autres choses semblable.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.