Espresso Romano - Co to je a jak je připravit

Espresso Romano sice nezasvěceným laikům může znít jako nějaká noblesní a drahá káva, ale ve skutečnosti je to neskutečně jednoduchý recept představující ve své původní formě obyčejnou kvalitní arabiku s plátkem citronu. Co je na ní vlastně tak úžasného? Proč si ji dopřát? A jak si doporučujeme Espresso Romano připravit pro co možná nejlepší chuť? To všechno se dozvíte v našem dnešním receptu.

Pár důležitých informací o tomto nápoji
Kdo Espresso Romano nikdy neochutnal, neuvěří, jak zásadně může přidání obyčejného plátku citronu pozvednout výslednou chuť. Abyste ode dneška mohli nejen servírovat originální drinky, je dobré k nim vědět i pár zajímavostí. Třeba tu, že navzdory označení „Romano“ neexistuje žádný důkaz, že by se taková káva někdy v průběhu historie v Itálii pila, nebo že by odtud tento nápoj pocházel. Nebo tu, že vlastně neexistuje žádný ucelený recept a každá kavárna (nejen v Itálii, ale i u nás) vám může naservírovat diametrálně odlišný nápoj. A aby těch komplikací nebylo málo, různé kavárny v různých částech světa pro tento nápoj používají i jiné názvy – běžně se setkáte třeba s caffé al limone nebo caffé canarino. Jakmile si ho ale jednou objednáte v kavárně (nebo připravíte doma), nebudete litovat.

rene-porter-SLfK1XEKios-unsplash-min 

Jak si Espresso Romano připravit?
Espresso Romano je nesmírně jednoduché a i když existuje v celé řadě různých variant, k té základní vám budou stačit jen a pouze dvě, potažmo ti suroviny:

  • Silné espresso z kvalitní arabiky
  • Plátek citronu (ideálně BIO s chemicky neošetřenou kůrou)
  • V případě potřeby lžička cukru

A jak na to asi dokážete sami intuitivně vyvodit. Nejdříve si připravíte klasické espresso přesně tak, jak ho máte rádi – použitý způsob přípravy je jen a pouze na vás. Pokud máte kávu rádi sladkou, můžete si ji i osladit a pak už stačí jen přidat plátek citronu. A proč to dělat? Ačkoliv to zní možná zvláštně, citron neskutečně zjemní chuť kávy a vyzdvihne jemné ovocné tóny. Výsledkem je tak neuvěřitelně osvěžující drink, který vás postaví na nohy v létě i v zimě a který je možný pít teplý i studený, s mlékem i bez něj.

Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Aby chuť Espresso Romano opravdu vynikla, je nutné použít kvalitní suroviny. Pokud sáhnete po nekvalitní kávě, může být výsledný nápoj až příliš hořkokyselý a celou kávu tím zkazíte. Když je použitá káva naproti tomu kvalitní, plátek citronu dokáže jednotlivé tóny vyzdvihnout a udělat šálek ranní kávy ještě lepší než obvykle. A přesně pro tyto účely tu jsme my. Ať už sáhnete po kterékoliv kávě z našeho eshopu, neuděláte chybu. Máte záruku naprosté čerstvosti a prvotřídní kvality. Na přípravu Espresso Romano se nám ale vůbec nejvíce osvědčila arabika z Kolumbie, která je plná tónů čokolády, vanilky i smetany. A i když tento drink zní možná trochu netradičně, dejte mu šanci!

zachary-keimig-eOcxNLHaLzg-unsplash-min

banner_degustátorChci se stát_962x230px