Hong Kong Milk Tea - Neodolatelný čaj na léto i na zimu

Že hledáte univerzální čaj, který bude možné pít v létě i v zimě a pochutnají si na něm všichni členové domácnosti? Tak to pro vás bude náš dnešní recept jako dělaný! Nachystáme si totiž hongkongský mléčný čaj, který čelí obrovské popularitě napříč světem. A jak sami uvidíte, nic na tom není.

Jak hongkongský mléčný čaj vlastně vznikl?
Jak možná víte, v průběhu 19. století došlo ke dvěma tzv. opiovým válkám, během nichž došlo k obsazení čínských pobřežních měst Británií. Na základě toho Čína postoupila Británii Hongkong a právě z této doby, jak asi tušíte, vznikla tradice hongkongského mléčného čaje. Tamní britští vojáci si nechtěli odpustit svoji zažitou tradici pití skvělého černého čaje s mlékem a cukrem. A i když vojáci po čase z Hongkongu odešli, skvělý čaj tam zůstal.

Hongkong

Jak si tento čaj připravit?
Hongkongský mléčný čaj má celou řadu alternativ, a proto si zmíníme jeden základní recept a na závěr přidáme pár skvělých tipů, jak si přípravu ozvláštnit. Ke standardní přípravě dvou šálků tohoto čaje tak budete potřebovat:

  • 8 gramů kvalitního černého čaje
  • 4 lžičky slazeného kondenzovaného mléka
  • 0,5 litru vody

A samotný postup je také velmi jednoduchý. Dejte půl litru vody do hrnce spolu se zhruba 8 gramy černého čaje a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a ještě zhruba 3 minuty čaj míchejte. Je dobré, aby byl takto připravený čaj poměrně silný, protože s kondenzovaným mlékem tak mnohem více vynikne jeho chuť. Po uplynutí 3 minut čaj přeceďte, smíchejte s kondenzovaným mlékem a důkladně rozmíchejte v jednolitou kapalinu s mléčnou konzistencí a karamelovým vzhledem. A pak už zbývá jenom servírovat.

Hongkong mléčný nápoj

Jaké existují alternativy? Jak recept vylepšit?  
Hongkongský mléčný čaj je jednoduchý a chutný. Ale vůbec nejlepší je, že si jej můžete upravit zcela podle svých preferencí. Chcete jej jako letní drink? Nalijte čaj do skleniček naplněných kostkami ledu. Nechcete čaj tak sladký? Použijte neslazené kondenzované mléko a čaj později dochuťte medem nebo jiným sladidlem. Skvělým tipem je také příprava domácího bubble tea – do tohoto čaje stačí akorát přidat tapiokové perly (ty je předtím třeba na několik hodin namočit a poté uvařit) a vše důkladně promíchat. Uvidíte, že si jej děti naprosto zamilují.

HongKong_nápoj

Jaký čaj doporučujeme vybrat?
Čaj použitý na tento recept musí být v každém případě černý, jinak se ochudíte o veškerý chuťový zážitek. Podle našich zkušeností je vůbec nejlepším řešením Ceylon, kterých máme v nabídce hned několik. Vyzkoušet tak můžete osvěžující OPI Shawlands, jemný Orange Pekoe s pořádnou porcí kofeinu a nebo třeba směs ceylonských a assámských čajů English Breakfast, která má plnou a vyváženou chuť. Volba je zkrátka a dobře jen na vás.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné