Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak si připravit čaj Japan Bancha - Je možné použít i druhý nebo třetí nálev?

Bancha ve volném překladu označuje „běžný čaj,“ ale za běžný nebo dokonce nějaký podřadný čaj byste ho rozhodně považovat neměli. I přes velmi dostupnou cenu má totiž co nabídnout. Ať už je to skvělá chuť, řádná porce kofeinu nebo možnost připravit si hned několik nálevů. Co je tento čaj vlastně zač? K čemu všemu se dá použít a jak si jej připravit? To všechno se dozvíte v našem dnešním článku.

Co to bancha vůbec je? A jak chutná?
Jak asi tušíte, bancha je typ japonského zeleného čaje spadajícího podle klasifikace mezi nižší sorty. Jedná se o běžný a levný čaj, který se získává ze stejných keřů jako sencha nebo gyokuro - jen z čajových lístků druhé sklizně. Ta probíhá zpravidla zhruba 14 dní po sklizni první a se stejným rozestupem nastupuje u některých keřů i třetí či čtvrtá sklizeň.

A jak bancha vlastně chutná? I přes svoji nižší sortu disponuje velmi svěží a travnatou chutí s jen mírnou svíravostí. Narozdíl od čaje sencha není chuť tak hladká, ale přesto vám může nabídnout nasládlou a lehce kořeněnou vůni a bezchybnou chuť. Je dobré také vědět, že bancha neobsahuje nijak velké množství kofeinu, ale přesto vás dokáže příjemně povzbudit třeba i ve večerních hodinách.

Jak si připravit čaj Japan Bancha_640x340

Jak si čaj bancha připravit? A mohu použít i druhý nálev?
Příprava čaje bancha je opravdu nesmírně jednoduchá. Na čtvrt litru vody doporučujeme použít dvě, nanejvýše tři čajové lžičky čaje. Voda by měla být ideálně o teplotě mezi 70° a 80°C - toho můžete dosáhnout buď pomocí rychlovarných konvic s teplotní regulací, nebo přidáním studené vody do vody vroucí v poměru 1:3. Doporučená doba louhování se pohybuje od 30 vteřin do 3 minut, přičemž horní hranice by se měli držet spíše milovníci silnějších čajů.

A pokud se ptáte, jestli je možné použít i druhý nálev, máme pro vás skvělou zprávu. Čaj je možné zalévat hned třikrát po sobě, tudíž si, pokud o to máte zájem, můžete dopřát opravdu pořádnou porci skvělého čaje.

No a pokud by vás náhodou zajímal nějaký recept, bancha se používá pro výrobu čaje genmaiča, který není ničím jiným, než banchou s praženou hnědou rýží - tu můžete upražit buď odoma, nebo koupit hotový. Takový čaj pak má krásně oříškovou a lehce nahořklou chuť- je ale dobré jej louhovat déle a používat jen a pouze jeden nálev.

Jak si připravit zelený čaj Bancha_640x340

Jaký čaj bancha doporučujeme vybrat?
Bancha se vyznačuje relativně příjemnou cenou. To ale neznamená, že bychom nějak přestali dbát na kvalitu! Kvalita je pro nás totiž stejně podstatná, jako u všech drahých čajů. Když tedy vyzkoušíte náš čaj Japan Bancha, bude to sázka na jistotu. Jestli vás ale spíš zaujala kombinace zeleného čaje s praženou rýží, nebojte se ani naší směsi Japan Genmaicha, která rovněž potěší vaše chuťové smysly v kteroukoliv denní i noční dobu.