Úžasná vídeňská káva - Jak si ji připravit

Vídeňská káva je jedním z nápojů, které ochutnal snad každý. Můžete si jej totiž dopřát v kterékoliv kavárně a jelikož se skládá jen z několika málo ingrediencí, hravě ji připravíte i doma. Existuje ale spousta různých receptů a postupů, které najdete. Víte ale, který je ten nejlepší? My už pár vídeňských káv vyzkoušeli a za nás vyhrává ten, který vám dnes představíme.

Z bitvy na seznam UNESCO
Víte, kde se káva ve Vídni vlastně vzala? Dostala se tam v 17. století, kdy byla Vídeň v obležení tureckých vojsk. Po dlouhých bojích byli Turci vyhnáni a zůstalo po nich mnoho pytlů kávových zrn. Tu se tamní obyvatelé rychle naučili pít a nedlouho potom vznikla ve Vídni první kavárna. Jejich chuťové pohárky ale nebyli na intenzivní chuť arabiky tak zvyklé, a proto ke zjemnění začali používat pořádný kopec šlehačky. No a dnes je vídeňská kávová kultura na seznamu UNESCO a pokud někdy budete mít do rakouské metropole cestu, určitě nesmíte tuto kávu vynechat. Počítejte ale s tím, že v kavárnách narazíte na mnoho druhů, z nichž nejznámější je melange servírovaná do velkého neprůhledného šálku.

 Vídeňská káva

Jak na skvělou vídeňskou kávu?
Příprava vídeňské kávy je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý. Mnoho receptů ale doporučuje zalít kávu zbytečně velkým množstvím vody a její chuť pak vůbec nevynikne. Podle nás je nejlepší použít:
 

  • 2 čajové lžičky kvalitní mleté arabiky
  • Šlehačku připravenou z 30% vyšlehané smetany
  • Trošku cukru či kakaa na ozdobení

Na samotné přípravě už vůbec nic není. Stačí si připravit kávu o objemu zhruba 100 ml - využít k tomu můžete třeba pákový kávovar nebo klidně i filtr, záleží jen a pouze na vás a na vašem vybavení. Zatímco se bude káva připravovat si vyšlehejte z tučné smetany šlehačku - šlehačka by měla být dostatečně vychlazená. Pak jen stačí kávu nalít do vysoké průhledné (ideálně nahřáté) sklenice s uchem a nahoru naaranžovat vychlazenou šlehačku. Pokud máte rádi sladké, můžete nahoru umístit trošku cukru nebo kakaa. No a nakonec stačí kávu naservírovat spolu s dlouhou lžičkou a je hotovo!

Vídeňská káva_2 

Základ všeho tvoří dobrá káva!
Aby vídeňská káva mohla dobře chutnat, musíte zvolit kvalitní arabiku. A právě takovou najdete v našem eshopu. Vždy vám můžeme deklarovat, že káva bude čerstvě pražená a díky tomu si každý doušek opravdu užijete. I když vašemu výběru se meze nijak nekladou, nám se na vídeňskou kávu obzvláště osvědčila naše arabika z Ekvádoru. Využít ale můžete i aromatizovanou kávu - skvělou volbou je třeba jemný lískový oříšek nebo vynikající smetanová káva.

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to nikam neodcházejte a přečtěte si další zajímavosti a recepty, které pro vás připravujeme: