Olivovník

Olivovník libovonný je stálezelený strom zpravidla dorůstající do výšky od 3 až do 12 metrů. Květy jsou většinou bíložluté, méně často pak i žlutooranžové a na přelomu léta a podzimu dozrávají ve zhruba centimetr velké olivy tmavě fialové barvy. Z hlediska obsahu účinných látek je nutné vyzdvihnout esenciální oleje, které jsou tak intenzivní, že po nich tento olivovník dostal i své jméno.

Latinský název: Osmanthus fragrans

Využití
Tak jako v případě olivy obecné, využívá lidové léčitelství i v případě olivy libovonné především listy, méně často se pak doporučují i květy. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C a celé řady antioxidantů bývají olivové listy doporučovány při různých respiračních onemocněních. mnohé herbáře se také shodují na tom, že olivové listy by měly používat osoby s vyšším krevním tlakem, cukrem i cholesterolem. Rovněž bývají často využívány při redukčních dietách, zejména kvůli své schopnosti upravovat metabolismus a podle některých studií pomáhá nálev upravovat menstruaci.

Jak olivovník libovonný používat?
Olivovník libovonný bývá nejčastěji doporučováno užívat ve formě nálevu. Na ten je ideální použít jednu lžičku sušených listů (popřípadě i kombinace listů s květy či květ samotné) a zalít ji vroucí vodou. Olivovník je rovněž možné sehnat v různých čajových směsích, květy osmanthu se velmi dobře kombinují například s oolongem.

Zajímavosti
●     olivovníky patří mezi velmi odolné stromy a není nic neobvyklého, že se dožívají i přes 1000 let.
●     Než kmen olivovníku úplně ztrouchnivý, stihnou z jeho kořenů vyrůst nové prýty a strom tak žije i nadále.

Použité zdroje
[1] Osmanthus fragrans Lour. | Plants of the World Online | Kew Science. Plants of the World Online | Kew Science [online]. Copyright © Copyright Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew [cit. 19.08.2020]. Dostupné z: http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:610878-1
[2] Zhou S.,"Flower herbal tea used for treatment of menopathies"., Journal of Traditional Chinese Medicine 2008. Dostupné z https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254627208600473