Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, co je kávový čaj? Podívejte se pod pokličku nápoji cascara

Napadlo vás někdy při přípravě vašeho ranního šálku kávy, že kávová zrna, která používáte, představují pouze vnitřní část kávové třešně, která se tradičně sbírá? Pro lepší představivost si to můžete představit, jako byste utrhli klasickou třešeň a největší radost měli z pecky. V tomto článku bude řeč o nápoji zvaném cascara, kterému se někdy říká též kávový čaj. 

Co je cascara zač? 

I když už jsme to částečně předeslali v úvodu tohoto článku, určitě oceníte nějaký rozsáhlejší popis. Jako cascara se tedy označuje čaj připravovaný z kávových slupek, které je nutné z kávových třešní odstranit, abyste se vůbec dokázali dostat k zrna. Velmi zajímavé na cascaře je, že její pití je dost možná ještě o něco starší, než pití klasické kávy. Zrna se totiž začala pražit údajně až v 15. století a dá se předpokládat, že celou tu dobu předtím se její příprava dost možná podobala přípravě cascary. I když cascara na první pohled připomíná "odpad", který zbyde při zpracování kávy a nemá co nabídnout, obsahuje řadu vitamínů, antioxidantů a dokonce v ní najdete i kofein, byť je ho méně než v klasické kávě. 

kávový čaj

Stojí cascara za zkoušku?

Pokud máte chuť vyzkoušet něco opravdu netradičního, určitě doporučujeme cascaru vyzkoušet, protože je to poměrně nevšední zážitek. Na druhou stranu ale spíš než kávu připomíná po chuťové stránce čaj, kombinuje v sobě mnohdy jemné a harmonické aroma rozinek s chuťovými tóny medu. Pokud se jí rozhodnete vyzkoušet, měli byste vědět, že se připravuje podobně jako čaj – vezměte jednu až dvě polévkové lžíce cascary, zalijte je půllitr vroucí vody a nechte chvíli louhovat. V případě, že jste se ke cascaře dostali v létě, rozhodně se nemusíte bát ani přípravy pomocí cold brew metody, která ale samozřejmě vyžaduje několikahodinové luhování za studena. 

Není náhodou zakázaná?

V případě, že si budete chtít přečíst nějaké starší články o cascaře, dost možná narazíte na to, že je zakázaná. A v Evropské unii tomu tak skutečně bylo, protože se před několika lety objevily studie, které poukazovaly na to, že po přidání do krmiva některých zvířat může cascara vyvolávat určité negativní účinky. Těžko ale hodnotit, jak byly tehdejší studie nastavené, ale rozhodně se nedá říct, že by těchto studií bylo nějak hodně a vzhledem k tomu, že aktuálně je cascara povolená, se dá očekávat, že ani centrální autority, které se bezpečností produktu zabývaly, nenašly žádná potenciální negativa u pití cascary. 

A co takhle zelená káva? 

Když už jsme v tomto článku otevřeli téma netradičních kávových produktů, kromě cascary můžete vyzkoušet také zelenou kávu, kterou najdete mimo jiné třeba v našem obchodě. Jedná se o kávová zrna, která neprošla procesem pražení a podobně jako u cascary se můžete i u zelené kávy těšit na velmi netradiční chuť, která tak trochu připomíná čaj. Zelená káva je ale více svěží. A pokud byste náhodou chtěli zůstat věrní osvědčené klasice, podívejte se do naší široké nabídky káv z celého světa a vyberte si arabiku přesně podle své libosti. Prozkoumat můžete případně také naše další webové kategorie, jako například kávu že sekce Premium – Exklusiv, kam vybíráme netradiční kávu produkovanou každoročně jen v omezeném množství.