Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Vanilka: Víte, jak používat toto neodolatelné koření?

Vanilka patří k celosvětově velmi populárnímu koření, se kterým se čas od času setká snad každý. Někdo si rád pochutná na vanilkové zmrzlině, někdo má raději puding, někomu se celoročně sbíhají sliny na vanilkové rohlíčky a pokud čtete pravidelně náš blog, nejspíš jste už zaregistrovali i neodolatelný vanilkový čaj. Jelikož se s vanilkou můžete setkat téměř denně, je na místě si v tomto článku představit, co je zač a jak ji vlastně používat. 

Co je vanilka zač? 

Slovem vanilka nejčastěji označujeme lusky, které jsou plodem popínavé liánovité orchideje zvané vanilka plocholistá (latinsky označované jako vanilla planifolia). Tato rostlina roste primárně na Madagaskaru, který je zodpovědný za tři čtvrtiny celkové produkce lusků, ale mezi minoritní vývozce patří také Čína, Papua Nová Guinea či Mexiko. Za svoji omamnou vůni vděčí vanilka až 130 různým organickým sloučeninám, pro které je hojně používaná nejen v dezertech, ale také třeba v kosmetických produktech či v farmaceutickém průmyslu. 

jak používat vanilku

Proč byste vanilku měli používat? 

Vanilku byste měli používat už jenom proto, že obsahuje celou řadu látek, které mohou mít pozitivní dopad na naše zdraví. Typickým příkladem je třeba látka zvaná vanilin, u níž některé studie prokázaly antioxidační, protizánětlivé i neuroprotektivní vlastnosti. A kromě toho vanilka také skvěle voní, takže řadě dezertů dodá úžasné aroma. Některé studie zároveň ukazují, že přidání vanilkového přírodního extraktu do jogurtu se sníženým množstvím cukru neovlivní nijak zásadně vnímanou sladkost. V praxi tak můžete použít do dezertů s obsahem vanilky méně cukru a tím ušetřit nějaké ty kalorie.

Jak vanilku používat?

Vanilka má samozřejmě velmi široké využití, i když nejznámější je asi vanilkový cukr. Pokud si koupíte celý lusk, nejintenzivnější aromatické i chuťové vlastnosti bude mít jeho vnitřní část, kterou můžete za pomocí lžičky vyškrábat. Zbývající lusk pak můžete klidně dát na několik dní do nádoby s cukrem a uvidíte, že dostane podmanivé vanilkové aroma. Některé zdroje pak doporučují kombinovat vanilkový lusk i se solí, která se pak dá použít třeba v různých dezertech obsahujících slaný karamel. Vyškrábanou část lusku můžete použít do nejrůznějších dezertů, koktejlů, ale třeba i kávy nebo čaje. Vanilka se ale v dnešní době často objevuje i v kuchyni, dá se párovat třeba i s vepřovým bůčkem, kterému dodá netradiční a lehce exotický nádech. Zároveň se vanilkový lusk dá třeba i naložit do rumu, který dokáže skvěle dochutit. Možností máte zkrátka a dobře opravdu hodně. 

Jakou vanilku doporučujeme vybrat?

O kvalitní vanilce se často mluví jako o jednom z nejdražších koření na světě - samozřejmě spolu s notoricky známým šafránem, kardamomem a pár dalšími ceněnými produkty. Naštěstí to ale není ani zdaleka tak horké a v našem eshopu si můžete koupit celý vanilkový lusk už od 149 Kč. A pokud se náhodou bojíte, že byste pro něj nenašli doma žádné využití, ale přesto máte rádi vůni tohoto koření, můžete sáhnout přímo po cukru s vanilkou nebo některém z našich čajů, které ji také obsahují - třeba ovocný čaj s rakytníkem, vanilkou a kořením nebo vanilkový rooibos. Možností máte zkrátka a dobře mnoho a pro kompletní přehled stačí do vyhledávacího políčka u nás na webu vepsat slovo vanilka.