Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Ochucené čaje: Na co si dát pozor a jak se při výběru nespálit

Nalákat zákazníka na chuť a vůni, která se rozvine až po zalití lístků horkou vodou, není jednoduché. A proto se kombinace čaje s výraznou a známou příchutí jeví jako dobrý nápad. Čichněte si k libovolné krabičce s malinovým čajem - vaše smysly se postaví do pozoru a mozek vyloví z paměti matnou vzpomínku na sbírání malin v babiččině zahrádce. Nejde o to ostrakizovat čaje s příchutí. Ve snaze přivábit zákazníka na tento oblíbený druh čaje však někteří výrobci používají umělé přísady, které svým silným aromatem překrývají jeho skutečnou chuť. Výrazná malinová vůně často skryje fakt, že je přidaná k nekvalitnímu čaji.

V takto vyrobených čajích se k pochybné kvalitě čajových lístků přidávají umělé látky, které se většinou sprejují na čaj. Někdy balení obsahuje ingredience, podle kterých má výsledný nápoj chutnat, avšak není jich dostatek, aby skutečně vytvořily chuťový tón, a dost často bývají napuštěné další umělou chutí.

>Čaj honeybush si afričtí domorodci zamilovali kvůli chuti i účinkům na zdraví

I v ochuceném čaji by měl čaj hrát prim a ostatní ingredience by měly jeho chuť dolaďovat a vyvažovat. Neměl by být jen výrazným čichovým zážitkem, měl by se zůstat požitkem i na jazyku. Všechny přísady, jejíž chutí se čaj chlubí, byste v čaji měli opravdu najít (nebo se v něm v některé fázi procesu výroby skutečně nacházely). Neměl by to tedy být jen název chemické sloučeniny, kterou rozpoznáte podle silného sladkého odéru připomínajícího zmíněnou surovinu. Pokud chcete udělat čajem radost někomu blízkému, zamyslete se, jestli vybíráte opravdu kvalitní nápoj, nebo zda nezvolit raději kvalitní sypaný čajzelený čaj,rooibos či běžný, ale dobře připravený zázvorový čaj.