Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Proč se vyplatí pít čaje v BIO kvalitě?

Ačkoliv obecně řečeno u nás není o zdravé výživě takové povědomí jako v některých jiných státech, o označení BIO už někdy slyšel snad každý. Většina těchto lidí také ví, že BIO produkty jsou zákonitě o něco dražší, a tak vás dost možná napadla otázka, zda se koupě takových produktů vyplatí. V našem dnešním článku se proto podíváme na to, co jsou produkty s těmito písmenky v názvu vlastně zač a proč se vyplatí si za ně připlatit. 

Co jsou biopotraviny vlastně zač? 

Jak asi všichni tušíme, pěstování potravin a chov zvířat prošel za posledních pár let obrovským vývojem a většina producentů dnes hledí primárně na svůj zisk. Biopotraviny tak usilují o jakýsi návrat k původním ideálům a jeho cílem je pěstování bez GMO, pesticidů, syntetických hnojiv i herbicidů. Produkty s označením BIO rovněž nesmí obsahovat umělá aromata ani éčka. Ve výsledku tak jsou BIO potraviny většinou zárukou absence jakýchkoliv potenciálně problematických látek, zachování biodiverzity prostředí, ve kterém jsou pěstovány a v neposlední řadě také potraviny lépe chutnají, protože mají čas na dozrání a producenti na ně nespěchají. Jelikož ale proces zabere více času a péče, samozřejmě se to musí promítnout i do vyšší ceny. 

bio

BIO a Čajová zahrada

Existuje řada produktů, které BIO certifikaci bohužel mít nemohou – a to z různých důvodů. Typicky třeba naše aromatizovaná káva využívá aromata, a tudíž nemohou nést toto označení. Jenže bez aromat (která ale nejsou nijak škodlivá) aromatizovanou kávu prostě nevyrobíte. Abychom vám ale stále co nejvíce zjednodušili orientaci v naší nabídce, najdete u nás na webu také sekci BIO, kam koncentrujeme produkty s tímto označením. A že rozhodně máte z čeho vybírat – najdete u nás třeba řadu vynikajících čajů od společnosti Hari Tea, kakao a čokoládu od prémiové firmy Marc & Kay, nejrůznější zelené i bylinné čaje a mnoho dalšího, takže se rozhodně nemusíte bát, že byste si nevybrali. 

A proč že vlastně vyzkoušet čaje v BIO kvalitě? Když už nekoukáte na obsah přidaných látek a použitých chemikálií, stále by vás mohla zajímat primárně chuť těchto produktů. A jak jsme už zmiňovali výše, suroviny vypěstované v souladu se zásadami BIO pěstování mají čas na dozrání, což znamená, že mohou mít více různých živin, ovoce je typicky sladší a celková kvalita by měla být o něco lepší. A za to se vyplatí připlatit si, nemyslíte? 

bio čaje

Jaké BIO produkty vyzkoušet?

Jak jsme už naznačili v jednom z předchozích odstavců, naše nabídka BIO produktů je opravdu široká a záleží jenom na vašich preferencích. Pokud chcete vyzkoušet 100% kakao, rozhodně doporučujeme Marc & Kay, které opravdu nic jiného než BIO kakao neobsahuje. Jejich produkty jsou mimochodem tak dobré, že jsme o nich psali více i v samostatném receptu na skvělé kakao. Ze zelených čajů rozhodně stojí za zmínku třeba bezkofeinový zelený čaj Sencha, který nabízíme jako jedni z mála na trhu. Vynechat byste pak neměli ani ájurvédské čaje Yogi Tea – nám velmi chutnaly třeba varianty inspirované jednotlivými čakrami. Ať už se ale rozhodnete pro kterýkoliv z BIO produktů, krok vedle rozhodně neuděláte.