Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Seznamte se s matcha čajem

Jasně zelený jemně mletý prášek matcha pochází z Japonska a jde o drcené výhonky čajovníku. Místo obvyklých čajových lístků se však do horké vody louhuje chuť z drceného čaje. Rostlinka určená pro výrobu matcha vyrostla pod speciálním zastíněním, díky kterému produkovala velké množství chlorofylu a tím pádem je obohacená o velké množství tělu prospěšných látek. Kvalitní matcha čaj by měl růst v zastínění minimálně 20 dní před sklizní.

 Jak připravit Matcha zelený čaj

Odkud se vzal matcha čaj?
Dnešní běžná kvalitní produkce matcha pochází z Japonska, kde je součástí čajových ceremonií. Matcha není žádný výstřelek moderní doby. Stejnou přípravu čaje si osvojili před 2000 lety už staří Číňané.

Proč pít matcha čaj?
Matcha obsahuje kofein, který nastartuje organismus dávkou energie. Náchází se v něm také látka L-theanine, která pomáhá koncentraci a pozornosti. V souvislosti s pitím matcha se mluví také o pozitivních účincích na imunitu, hubnutí, důležitých antioxidantech. Přestože matcha čaj nezkoumalo tolik studií jako klasický zelený čaj, způsob pěstování a pečlivého sklízení nahrává hypotézám o zdravím nabité surovině.

 >Čaj honeybush si afričtí domorodci zamilovali kvůli chuti i účinkům na zdraví

Jak chutná matcha čaj? 
Milovníky klasického šálku chuť matcha čaje nejspíš překvapí. Kvalitní matcha čaj je lehce nasládlý a má plnou výraznou chuť. Konzument by se neměl setkat s hořkostí. Chuť matcha tak trochu připomíná šťavnatou zelenou trávu. Mnoho lidí si matcha pro jeho intenzivní tóny a účinky dopřává místo kávy.

Na co si dát pozor při výběru matcha čaje?
Kvalitní prášek by měl mít jasně zelenou barvu. Obloukem se vyhněte matcha práškům nažloutlých nebo khaki tónů. Matcha čaj by se také měl prodávat v obalech, do nichž nepronikne světlo. V plechovkách by navíc nemělo být moc vzduchu. Díky tomu si čaj zachová svou kvalitu. Čím čerstvější matcha vypijete, tím větší záruku budete mít, že se z prášku neztratilo mnoho cenných látek.

 Japonský čaj Matcha

Jak připravit matcha čaj?
Příprava matcha čaje není složitá. Nachystejte si čajovou misku. Naberte lžičku matcha, kterou ideálně přesypte do misky přes cedník, abyste se vyhnuli hrudkám. Nalejte horkou vodu a metličkou chvíli důkladně míchejte a napěňte. Pokud si chcete dopřát modernější verzi, připravte si matcha latté - stačí vodu zaměnit za (nejlépe rostlinné) mléko.

Do čeho se dá použít matcha?
Dnešní matcha prášek se zdaleka neužívá jenom pro přípravu čaje. Díky své výrazné chuti a obsahu antioxidantů a výživných látek jej využijtete třeba pro smoothie, ovesné kaše, kořenící směsi do jídel a dá se přidat do pečení - pečivu dodává zajímavou příchuť a zelenou barvu.

Ochutnejte matcha čaj!