Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Zelená káva. Co je zač a proč se vyplatí ji pít.

Někdo pije kávu vídeňskou, někomu udělá radost irská a někdo jiný pije kávu zelenou… Nenechte se zmást, poslední zmiňovaná položka nepředstavuje žádnou kombinaci kávy a šlehačky nebo destilátu, ale obyčejná nepražená kávová zrna. Proč byste je měli vyzkoušet? A co od nich vlastně čekat? O tom bude náš dnešní článek, ve kterém se na zelenou kávu zaměříme detailněji.

Co to zelená káva vlastně je?
Jak jsme již v úvodu našeho dnešního článku vysvětlili, zelená káva představuje klasická kávová zrna, která ale nejsou pražená. To v praxi znamená, že domorodí pěstitelé kávová zrna sklidí, následně je zpracují mokrou nebo suchou metodou (o nich jsme psali v samostatném článku) a pak je pošlou v originálních jutových pytlích třeba k nám do Čajové zahrady. A zatímco za normálních okolností bychom je vzali do naší pražské pražírny a tam je upražili, aby co nejlépe vynikla jejich chuť a vůně, u zelené kávy nic takového neděláme. Tu přeposíláme rovnou k vám.

Zelená káva_1 

Proč je tak populární?
Zelená káva se stala populární vlastně tak trochu nedopatřením. V jednom odborném časopise totiž vyšla vědecká studie, která trochu „přikrášlila“ účinky zelené kávy na zdraví a slibovala pomalu i to, že po prvním šálku začnete hubnout. Tohle nepražená zrna bohužel neumí, ale to neznamená, že nemají žádný efekt. Jsou bohatá na kyselinu chlorogenovou (která se bohužel pražením z velké části zničí) a ta představuje poměrně významný antioxidant, který může pozitivně ovlivňovat třeba hladinu cholesterolu nebo optimalizovat trávení. A kromě toho má zelená káva i vyšší obsah kofeinu oproti té klasické – když tedy potřebujete po náročné noci postavit na nohy, může nepražená káva přijít opravdu vhod.

Jak chutná?
Chuťově byste dost možná nepoznali, že se vůbec jedná o kávu. Zelená káva má totiž po přípravě bylinkovou, možná až lehce nakyslou přírodní chuť. Ta sice není pro každého, ale většina lidí si ji dříve či později oblíbí. Působí totiž naprosto přirozeně a neobsahuje žádné kontroverzní suroviny. Pokud zelené kávě ale příliš nevěříte, existují i různé ochucené varianty, s jejichž pomocí si na kávu podstatně lépe zvyknete. A jakmile ji začnete pít pravidelně, uvidíte, že vám její chuť přijde osvěžující a třeba se ani nebudete chtít vracet ke klasické pražené kávě.

Zelená kávová zrna

Kde zelenou kávu koupit?
Zelená káva se dá koupit téměř v každém obchodě se zdravou výživou. U nás se však můžeme zaručit za její prvotřídní kvalitu i naprostou čerstvost, díky které si ji naprosto zamilujete. Vybrat si u nás můžete jak klasickou zelenou kávu, tak i různé varianty ochucené třeba mátou nebo citronovou trávou. Pokud vás ale zelená káva vůbec nezaujala, můžete zůstat u klasiky. Stačí si projít naši nabídku a určitě najdete něco, co vás zaujme.

Kávový degustátor

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to jsme moc rádi! Pokud nemáte zájem o kvetoucí čaje, můžete si přečíst některé z našich dalších blogových příspěvků: