Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Cafe Lagrima: Skvělá vstupní brána do světa kávy

I když v Argentině se žádná káva nepěstuje, má tento jihoamerický stát velice silnou kávovou kulturu. A aby taky neměl, vždyť jedním z jeho sousedů je třeba Brazílie, dlouhodobě největší exportér arabiky na světě. Jednou z káv, které si v tomto státě můžete dopřát téměř všude, je cafe lagrima. I když u nás není vůbec známé, může být skvělou vstupní branou do světa kávy pro ty z vás, kteří tomuto populárnímu nápoji ještě nepřišli na chuť. A v našem dnešním článku vám tuto argentinskou specialitu představíme. 

Jaká je kávová kultura v Argentině? 

Podobně jako i jiné jihoamerické země, stala se i Argentina v důsledku evropských válek útočištěm pro celou řadu válečných uprchlíků napříč národnostmi. A kromě snad všech sfér běžného života tato rozmanitost ovlivnila i pití kávy. Rozhodně to tedy není tak, že by kávové scéně dominoval jediný specifický nápoj. Ba naopak – někdo nedá dopustit na klasické espresso, někomu vyhovuje spíše káva s mlékem. Zároveň se také hodí dodat, že podobně jako v jiných španělsky mluvících zemích je i v Argentině velmi časté popíjení kávy v kavárnách, což reprezentuje jakousi kulturní událost. A kdybyste se náhodou v nějakém takovém argentinském podniku ocitli, musíte si objednat cafe lagrima. 

cafe lagrima 1

Co je to cafe lagrima? 

Lagrima ve španělštině označuje kapku (podle některých překladů se jedná též o slzu), přičemž oba dva tyto názvy jsou tak nějak všeříkající. Jedná se totiž o kávu, jejímž základem je pořádná porce teplého mléka, do kterého je přidávána jenom kapka kávy. V praxi se tak jedná o 200 ml horkého mléka a poloviční porci espressa. 

Takovou kávu samozřejmě není nejmenší problém vyrobit ani doma. Pokud jde o mléko, v Argentině se často používá takové, které má alespoň kolem 2% tuku. V tomto případě nepotřebujete ani žádné pěniče mléka nebo jiné drahé vybavení, mléko se ohřívá klasicky v adekvátně velkém hrnci, dokud není úplně horké. Jakmile je mléko připravené, je dobré ho přelít do šálku a až poté přidat kávu. Ideální je použití poloviční porce espressa, ovšem klidně můžete použít i jinak připravenou kávu – to záleží zkrátka a dobře jen na vašich preferencích. 

cafe lagrima 2

A jak taková káva chutná? Samozřejmě má jen velmi mírnou chuť a opravdu malé množství kofeinu. Právě kvůli tomu je jako dělaná i pro ty z vás, kteří kávě dosud příliš neholdovali a rádi by jí dali ještě jednu šanci. Abyste si dokázali nápoj ale opravdu užít, musíte vybrat nějakou kvalitní kávu. A přesně takové arabiky máme i my v naší nabídce – na přípravu cafe lagrima je jako dělaná třeba vynikající brazilská Facenda. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že nebudete litovat.