Bezchybná ledová káva- Jak si ji připravit- A jakou kávu použít

Ledová káva existuje v desítkách a stovkách různých variací a ať navštívíte kterékoliv stránky, pokaždé najdete trochu jiný recept. My jsme ledových káv samozřejmě vyzkoušeli spoustu, ale nejlepší může být jen jedna. V dnešním receptu se s vámi tedy podělíme o úžasnou ledovou kávu s konzistencí ledové tříště a chutí, jakou si zamilujete od prvního ochutnání.

Základ všeho tvoří dobrá káva…
Aby vůbec ledová káva mohla chutnat dobře, musíte zvolit optimální kávu. A samozřejmě záleží i na vámi preferovaném způsobu přípravy. Pokud kávu připravujete rádi rychle a na poslední chvíli, určitě vám přijde vhod třeba naše speciální instantní arabika vytvořená přímo na ledovou kávu. Ta se dobře rozpouští i ve studené vodě či mléce, ale zároveň vás nepřipraví o chuťový zážitek spojený s klasickou čerstvě praženou arabikou. Jestli si s přípravou ledové kávy dáváte, stejně jako my, rádi záležet a jste ochotni ji připravovat déle dopředu, hodí se zvolit kávu mletou. V takovém případě je volba sice na vás, ale my bychom vřele doporučovali zvolit třeba naši arabiku z Etiopie, která i po vychladnutí nabízí úžasnou kakaově-čokoládovou chuť a optimální dávku kofeinu.

 Káva do receptu-min

Jak na samotný recept?
Příprava námi oblíbené ledové kávy je sice velmi jednoduchá, ale musíte s ní začít zavčas. Na dvě porce budete potřebovat:

  • 20g výběrové arabiky
  • Vodu a led
  • Mléko nebo smetanu
  • Javorový sirup či jiné tekuté sladidlo

S přípravou kávy doporučujeme začít s dostatečným předstihem. Aby měla konzistenci ledové tříště, doporučujeme nachystat poměrně dost ledu. Vůbec nejideálnější je místo zmrzlé vody použít zmrzlou kávu – my jsme ji připravili z 10g arabiky a 250ml, přičemž po vychladnutí jsme kávu nalili do formičky na led a nechali přes noc zamrazit. Díky tomu nedojde k pozdějšímu naředění kávy vodou a drink bude chutnat stále dobře.

Další den před přípravou kávy jsme umístili zmrzlé kávové kostky do mixéru, přidali k nim zhruba 50ml mléka a zhruba stejné množství čerstvé připravené silné arabiky, kterou jsme předtím nechali lehce zchladnout. Pak stačí jen mixér zapnout a vytvořit tak kávovou ledovou tříšť. Teď už jen zbývá na okraje skleniček použít trochu javorového sirupu, čokoládového topingu nebo čehokoliv jiného, co máte rádi a kávu nalít. Tak dobrou chuť!

Ledová káva do receptu-min