Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Slyšeli jste už o vaječné kávě Ca Phe Trung? Je z Vietnamu a musíte ji ochutnat.

Káva má napříč světem mnoho podob. U nás velké oblibě čelí třeba “turek”, ve Švédsku disponují kávou obsahující sýr a v Saudské Arábii si šálek oblíbené arabiky možná jen těžko představí bez porce koření. Ve Vietnamu pak existuje ještě káva zvaná Ca Phe Trung, ve které jsou dokonce i vaječné žloutky. A v našem dnešním receptu vám ji představíme. 

Ca Phe Trung zvládne připravit každý

I když název Ca Phe Trung může znít poněkud složitě, ve skutečnosti je to neuvěřitelně jednoduchý recept, který si zvládne připravit naprosto každý. Na jednu porci budete potřebovat jen pár základních surovin: 

  • Kvalitní kávu (ideálně přímo vietnamskou arabiku
  • 2 vaječné žloutky
  • 20 - 30 ml kondenzovaného mléka

A samotný postup je neuvěřitelně jednoduchý. Nejdříve si připravte kávu tak, jak ji máte rádi. Obecně za nejtypičtější bývá považována pro tento recept phin konvička, ale můžete využít jakýkoliv jiný filtr (třeba aeropress, dripper nebo cokoliv jiného) a dokonce i klasický pákový kávovar či moka konvičku. Než se káva připraví, nachystejte si vaječné žloutky (bílky buď vyhoďte, nebo použijte třeba při pečení) a smíchejte je s požadovaným množstvím slazeného kondenzovaného mléka. Jestli máte raději sladší kávy, použijte mléka více. Aby se obě suroviny spojili, budete je muset klidně i několik minut šlehat. Pak už ale jen stačí nalít ušlehanou směs na kávu a můžete si užívat kávu jako ve Vietnamu.

Caphetrung 

Káva se žloutkem rozhodně stojí za zkoušku

Sami uznáváme, že káva se žloutkem může znít na váš vkus možná trochu netypicky, přesto si myslíme, že by tuto příjemně nasládlou kávu měl vyzkoušet každý. Směs vaječného žloutku a kondenzovaného mléka dodá kávě nejen atraktivní barvu, ale především skvělou chuť, díky které káva připomíná třeba klasické latté. Ačkoliv původ této kávy není zcela jasný, mnoho odborníků předpokládá, že se začal používat v dobách, kdy Vietnam trápil nedostatek čerstvých mléčných produktů. A my musíme uznat, že i dnes má něco do sebe.  

caphetrungII

Základem je vždy dobrá káva

Aby celá káva co nejlépe vynikla, je nutné zvolit kvalitní kávová zrna a připravit si šálek opravdu silného espressa. Když na přípravu Ca Phe Trung narazíte na zahraničních webech, možná se setkáte s doporučením používat spíše robustu, což dodává větší autenticitu tomuto populárnímu vietnamskému nápoji. My nicméně nejsme příliš velcí fanoušci robusty a preferujeme spíše chuťově pestřejší a kvalitnější arabiku. Pokud tedy hledáte ideální kávu pro přípravu tohoto skvělého nápoje, my můžeme dát ruku do ohně za naši vietnamskou arabiku, kterou za nejlepší cenu seženete v našem eshopu.