Víte, jak na vynikající affogato? Máme pro vás skvělý recept.

Affogato bylo dlouhá léta velkou neznámou pro naprostou většinu českých kaváren. Postupem času si však tahle nesmírně populární káva se zmrzlinou, která má svůj původ v Itálii, získala stálé místo. A dnes si můžete dopřát tuto kávu kdykoliv během roku. I když se někomu může jevit jako sezónní záležitost, chutná skvěle i v zimě a pokud si kávu rádi sladíte, affogato vás určitě oslní. V dnešním článku vám přinášíme kompletní recept. 

Affogato si zvládne připravit každý

Jelikož se originální recept na affogato skládá ze dvou surovin, zvládne ho připravit naprosto každý. Stačit vám bude jenom: 

  • Jedna porce silného espressa připraveného z kvalitní kávy
  • Kopeček zmrzliny (podle originálního receptu se doporučuje buď vanilková, nebo tzv. fior di latte, tedy italská zmrzlina s příchutí mléka) 

A samotný postup je pak neuvěřitelně jednoduchý. Doporučujeme začít tím, že si necháte s dostatečným předstihem v lednici nachladit šálek, ve kterém budete kávu servírovat. Pak už stačí jenom připravit kávu - k tomu je nejlepší automatický kávovar, který je schopen připravit silné espresso plné chuti. Pokud kávovar ale nemáte, klidně poslouží i moka konvička nebo jakýkoliv filtr (třeba aeropress, dripper nebo chemex). V případě filtru ale doporučujeme použít více kávy, aby bylo espresso silnější. Pak stačí do vychlazeného hrníčku vložit kopeček oblíbené zmrzliny, zalít vřelou porcí espressa a servírovat. 

Affogato

Vaší fantazii se meze nekladou

Affogato pochází podle dostupných údajů z Itálie, přestože jeho historie je velkou neznámou. Populární je tato káva, kterou někteří dokonce označují spíše za dezert, také v Americe i mnoha dalších evropských zemích. A záleží vlastně jen na vás, jak si ji modifikujete - vůbec se totiž nemusíte držet původního receptu. Některé zdroje doporučují affogato servírovat třeba s panákem vašeho oblíbeného destilátu, nadrobno nasekanými oříšky, šlehačkou, rozdrcenými sušenkami nebo třeba ovocem. Záleží zkrátka a dobře jen na vás. 

afogato

Základ musí vždy tvořit dobrá káva

Bez dobré kávy nepřipravíte ani dobré affogato. Pokud bude vámi použitá káva příliš kyselá nebo třeba příliš slabá, velmi negativně to může ovlivnit váš výsledný dojem z celé kávy. My bychom vám doporučovali použít kávu disponující lehce nasládlým tělem, ideálně s tóny oříšků a čokolády, které ve vanilkové zmrzlině opravdu dobře vyniknou. Ideální variantou tedy může být třeba naše arabika Brazílie Santos, kterou v našem eshopu seženete za tu nejlepší cenu. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení