Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Houjicha Latté z praženého čaje - Skvělá alternativa klasické kávy

Máte klasickou kávu rádi tak moc, že chvílemi dokonce přemýšlíte, jestli jí nepijete až příliš? Možná je načase vyzkoušet nějakou alternativu! A i když si možná myslíte, že dobrou kávu nic nenahradí, až vyzkoušíte naše Houjicha Latté z praženého čaje, uvidíte, že se k arabice dost možná nebudete chtít ani vrátit. No a jak bývá zvykem, recept samozřejmě bude nesmírně jednoduchý, takže vás příprava rozhodně nebude ráno zdržovat od důležitějších věcí. Jdeme na to!

Co to vlastně Houjicha čaj je?
Pokud nepatříte mezi čajové odborníky, dost možná jste o Houjicha čaji nikdy neslyšeli. V podstatě se ale jedná o Bancha čaj, který prošel nestandartní úpravou spočívající v pražení na 200°C a následném šokovém ochlazení. Díky tomu je čaj diametrálně odlišný od většiny ostatních zelených čajů. A to jak chutí, tak svými vlastnostmi. Vysoká teplota zničí naprostou většinu přítomného kofeinu, což z Houjicha čaje dělá vhodné pití i pro děti či seniory. Zároveň dojde k potlačení trpkých a travnatých chuťových tónů tolik typických pro zelené čaje. Houjicha je chuťově podobná spíše Oolongům nebo různým rostlinným nápojům typu Caro a poznáte jasné zemité a dřevité tóny se stopami kaštanů či pohanky.

Hojicha Latte 

Jak si Houjicha Latté připravit?
Jak už jste si u našich receptů pravděpodobně zvykli, snažíme se vše připravovat jednoduše a mimořádně efektivně. Houjicha Latté není výjimkou, protože na ně budete potřebovat jen:

  • 5 čajových lžiček Japan Houjicha Roasted
  • 500ml vody
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • Vanilková pasta
  • Šlehačka 

Samotný postup se dá shrnout do X kroků:

1.    Nejprve umístěte 5 čajových lžiček čaje Houjicha do sítka nebo papírového filtru a zalijte zhruba 90°C horkou vodou. Pokud máte rádi slabší nálevy, je ideální louhovat čaj 3 minuty, pro intenzivnější chuť ale doporučujeme o něco déle.

2.    Poté čaj přeceďte, přidejte třtinový cukr a nechejte ještě lehce vychladnout.

3.    V mezičase si nachystejte vysokou nádobu a v ní smíchejte mléko, vanilkovou pastu a pro krémovější chuť můžete přidat i trošku šlehačky. Vše napěňte pomocí pěniče mléka nebo alespoň řádně promíchejte.

4.    Ve čtvrtém kroku stačí jednotlivé tekutiny smíchat a navrch latté dozdobit našlehanou šlehačkou.

5.    A pak už zbývá si jen dopřát chvilku zaslouženého relaxu u výborného drinku. Dobrou chuť!

Jaký čaj doporučujeme zvolit?
Abyste si mohli vytvořit skvělé Hojicha Latté, potřebujete k němu skvělý Hojicha čaj. A ačkoliv na trhu najdete poměrně dost takových čajů, my bychom dali ruku do ohně za náš vysoce kvalitní Houjicha Roasted, který si vychutnáte jak samotný, tak v kterémkoliv podobném receptu.

Houjicha