Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Pharisäer: Úžasná irská káva, která vás zahřeje

O irské kávě obsahující panáka pravé irské whisky už slyšel snad každý. Věděli jste ale, že podobný nápoj se už od 19. století servíroval i v mnoha jiných státech napříč Evropou? Třeba v Německu byla toho času velmi populární káva zvaná Pharisäer, i když dnes už se s ní v kavárnách příliš nesetkáte. A to je podle nás škoda, protože se jedná o naprosto jednoduchý, ale přitom neuvěřitelně chutný drink vycházející právě ze zmiňované irské kávy. V dnešním receptu vám ho představíme. 

Pharisäer připravíte během chviličky

Tuto kávu je neuvěřitelně jednoduché připravit a jak jsme už zmiňovali v úvodu našeho dnešního receptu, vychází z irské kávy. I proto na ni budete potřebovat jen a pouze:

  • Kvalitní kávu
  • Vysokoprocentní šlehačku
  • Rum (ideálně nějaký sladší, jako například Božkov Republica nebo Don Papa)
  • Třtinový cukr

No a to je všechno. Samotný postup je pak neuvěřitelně jednoduchý. Připravte si 150 - 200 ml své oblíbené kávy způsobem, jaký preferujete. My používáme třeba moka konvičku, ale můžete sáhnout i po pákovém kávovaru nebo různých filtrech. Zatímco se bude káva připravovat si můžete vyšlehat šlehačku tak, aby držela tvar. Jakmile se káva připraví, přelijte ji do vysoké průhledné sklenice a okamžitě přidejte cukr a rum, aby měly suroviny čas se správně promíchat a cukr se rozpustil. Navrch už stačí jen přidat šlehačku a nápoj je hotový. Pamatujte si ale, že správně byste kávu neměli míchat, nýbrž se k ní postupně dostat skrze vrstvu šlehačky. 

káva se šlehačkou

Jak vlastně tahle káva vznikla? 

Je známo, že tato káva se v Německu servírovala již relativně dávno a tak se možná ptáte, jak vlastně vznikla. Podle legend přišli s tímto nápadem věřící ve vesnici, kde farář odmítal jakýkoliv alkohol. Místní tak začali přidávat rum do kávy, jenže to bylo naprosto patrné podle typického rumového aroma. Rozhodli se tedy ještě překrýt kávu vrstvou šlehačky a aby vůně neunikala, kávu nemíchali a pouze ji pili přes vrstvu šlehačky. No schválně, napadlo by vás to? 

Základ musí vždy tvořit dobrá káva

Jako vždycky ale platí, že abyste byli schopni si připravit dobrý kávový recept, musíte použít dobrou kávu. Jestli tedy hledáte spolehlivou arabiku, u nás jste správně. Máme totiž kávy z celého světa a u všech deklarujeme naprostou čerstvost. Zrna totiž pražíme až u nás v pražských Holešovicích a to co možná nejkratší dobu od objednávky. Na přípravu tohoto receptu se podle nás skvěle hodí například kvalitní arabika z Etiopie, která disponuje hlubokými tóny kakaových bobů a červeného vína, takže bude dokonale ladit s ostatními surovinami.