Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jak si připravit mexické Cafe de Olla? Máme pro vás jednoduchý recept

Nádherná příroda, vynikající jídlo, bohatá historie. Ale také výborná káva, kterou tamní obyvatelé umí nejen opečovávat, ale také náležitě vychutnávat. Jak jste z názvu dnešního receptu nejspíše pochopili, řeč bude o Mexiku. A podíváme se na nápoj zvaný Cafe de Olla, který je pro tento středoamerický stát typický. Můžete si ho připravit i v pohodlí domova a jak díky nám zjistíte, vůbec nic na tom není. 

Cafe de Olla je jednoduché, ale skvělé 

Věděli jste, že Mexičané mají obrovské problémy s nadváhou a s tím související vysokou spotřebu cukru v přepočtu na jednoho člověka? A jejich nápoj Cafe de Olla to vlastně docela dobře reflektuje. Budete na něj totiž potřebovat: 

  • Kvalitní arabiku – ideálně samozřejmě tu mexickou
  • Jeden svitek skořice, jeden hřebíček a volitelně klidně i další koření jako například pomerančovou kůru
  • Tmavý třtinový cukr – pro dosažení maximální autenticity bývá doporučován mexický cukr zvaný piloncillo, ale tmavý třtinový cukr odvede stejně dobrou práci

Samotný postup je samozřejmě jednoduchý. Dejte do hrnce vodu (počítejte tak se 100 ml vody a 8 – 10 gramy kávy na jednu porci), třtinový cukr a koření a přiveďte směs k varu. Jakmile voda vře, je na čase ji odstavit a přidat kávu. Za občasného míchání nechejte zhruba 10 minut louhovat na velmi mírném plameni, poté přefiltrujte přes libovolný filtr (skvěle se hodí například dripper) a můžete podávat.  

Cappuccino_Latino Cafe

Budete se divit, co udělá trocha koření

Mexická káva vlastně není až tak výjimečná. Jedná se o kvalitní arabiku, která je jen poctivě oslazená a připravována přímo v hrnci. Hlavní rozdíl, díky kterému by mohla zachutnat i vám, dělá právě koření. Tradičně je nedílnou součástí Cafe de Olla skořice, která je jako stvořená do zimních měsíců. Přidat ale můžete de facto jakékoliv koření, které máte rádi. Standardně proto v tomto nápoji nechybí hřebíček, nové koření nebo třeba pepř. Záleží prostě a jednoduše jenom na vás a na vašich chuťových preferencích. 

Základ vždy musí tvořit dobrá káva

Stejně jako u mnoha jiných receptů, které vám pravidelně přinášíme, i tentokrát platí, že bez dobré kávy dobrý recept prostě a jednoduše neuděláte. Abyste dosáhli co možná nejlepší autenticity, rozhodně doporučujeme zvolit kvalitní mexickou arabiku. Pokud byste chtěli vyzkoušet něco méně obvyklého, ale neméně skvělého, můžete sáhnout po našich mexických kávových zrnech Maragogype, které jsou podstatně větší než klasická kávová zrna. Rovněž si můžete o jednotlivých kořeních, které zde zmiňujeme, přečíst přímo v našem herbáři