Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Děti a kofein: Od kdy mohou pít kávu nebo čaje?

Kofein je populární stimulant, po kterém každodenně sahá mnoho z nás. Nápoje, ve kterých je obsažený, přitom dobře chutnají, dají se připravovat snad na milion různých způsobů a navíc nás příjemně nabudí na celý den plný pracovních i rodičovských povinností. Jak je to ale s kofeinem u dětí? Mohou pít kávu a čaj, nebo by se jim měli vyhýbat tak dlouho, jak je to jen možné? Na negativa i pozitiva kofeinu u dětí se podíváme v tomto článku. 

Kde všude je kofein?

Dávat menším dětem přímo kávu by většinu lidí nejspíš ani nenapadlo. A kdyby náhodou ano, káva by dětem vzhledem k její charakteristické hořké chuti pravděpodobně vůbec nechutnala, a tak by jí vypili jen pár doušků, které jim nejspíš neublíží. Na druhou stranu je ale nutné dodat, že kofein se vyskytuje v celé řadě potravin a nápojů, kde by vás to úplně napadnout nemuselo. Pokud se například rozhodnete si připravit některý z našich receptů - třeba ledový darjeeling - můžete vytvořit nápoj, který bude mnoha dětem také chutnat a je pro ně snazší přijmout velké množství kofeinu. Kromě toho kofein najdete i v kakaovém prášku a v důsledku toho se nachází i v celé řadě sladkých receptů. A pokud by vaše dítě bylo obzvláště citlivé na kofein a jiné stimulanty, je potřeba hlídat i některé z takových dezertů. 

děti a kofein 1

Kolik ho můžeme přijmout?

Dospělý člověk by měl bez problémů zvládnout v průběhu dne přijmout klidně až 400 mg kofeinu, což je množství, se kterým běžně pracuje řada vědeckých studií. Toxický pak kofein může být od dávek 15 mg na kilogram hmotnosti, což odpovídá až 1500 mg kofeinu pro dospělého člověka. Pro představu: Jedna klasická porce espressa má prokazatelně asi 64 mg tohoto stimulantu a dospělý člověk by tak musel vypít více než 6 káv pro splnění doporučené dávky a dokonce až 24 šálku pro přesáhnutí toxické dávky. U dětí je to ovšem jiné a jak vyplývá z dat Evropského úřadu pro kontrolu a bezpečnost potravin (EFSA), kofein u dětí není znepokojující do dávky 3 mg na kilogram a při jejím překročení se mohou dostavit i některé negativní účinky jako například nevolnost nebo bolest hlavy, což u dětí samozřejmě není nic příjemného. 

děti a kofein 2

Od kdy mohou děti kofein konzumovat?

Jak uvádí na svých stránkách Americká pediatrická akademie, děti ve věku od 12 do 18 let by denně neměli přijímat více než 100 mg kofeinu. Ačkoliv si tak teoreticky mohou již od 12 let s vámi užít třeba šálek cappuccina po obědě, je otázka, zda to skutečně potřebují a zda pro ně bude mít káva nějaké benefity. Zatímco dospělým samozřejmě doporučujeme vybrat si dobrou arabiku a kávu pro její výtečnou chuť i pro mnohé potenciální pozitivní dopady na zdraví pít, pro děti to nejspíše nutnost tak úplně není. A podobně jako třeba alkoholu, si i kávy pravděpodobně užijí v dospělosti dost, takže není třeba začínat příliš brzy. Každopádně pokud vaše starší dítě v průběhu dne vypije třeba šálek zeleného čaje nebo trochu kávy, nemusíte z toho dělat vědu a pokud nebude samo na sobě pozorovat nějaká negativa, nejspíš to není třeba vůbec řešit.