Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak vařit bylinkové čaje - Šalvějový, zázvorový a meduňkový

Bylinkové čaje jsou používány od nepaměti – třeba konopný čaj se v Číně běžně podával při bolestech již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Dnešní doba je ale velmi hektická a mnoho lidí od čajů utíká k různým syntetickým preparátům. Bylinky samozřejmě žádnou vážnou nemoc nevyléčí, ale v nich obsažené látky mohou být skvělou prevencí celé řady onemocnění. Víte ale, jak uvařit šalvějový čaj? K čemu je dobrý čaj z meduňky a jak správně do čaje použít zázvor? V dnešním článku si to všechno vysvětlíme.

Šalvějový čaj
Největší oříšek si představme hned na začátek. Šalvěj lidové herbáře doporučují třeba při různých zánětech (nejen) v dutině ústní, při nadýmání a nebo třeba při střevních obtížích. Zároveň je ale nutné vědět, že šalvěj se nepoužívá ani tak preventivně, jako spíše při konkrétních potížích – obsahuje totiž thujon, který má sice antibakteriální účinky, ale zároveň může působit omamně až toxicky. Zajímá vás tedy, jak vařit šalvějový čaj? Jednoduše – použijte lžičku sušené šalvěje na 250 ml vroucí vody a nechejte jednu až dvě minuty louhovat. Thujon se v teple vypařuje a pokud chcete jeho množství minimalizovat, nálev zhruba dvě minuty povařte. Příprava čaje z čerstvé šalvěje je také jednoduchá a stačí jednu čajovou lžičku sušené šalvěje nahradit 4-5 lístky čerstvé.

Šajvějový čaj 

Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je jedním z nejpopulárnějších čajů vůbec. Příprava je přitom nesmírně jednoduchá a zvládne ji každý. Na litr vody stačí použít zhruba 5 cm kořene zázvoru, který vřele doporučujeme nastrouhat, aby se lépe uvolnila chuť. Po zhruba 10 minutách vaření v konvici stačí čaj slít a ještě teplý jej dochutit medem a citronem. Tento čaj mnohé herbáře doporučují ve chvíli, kdy se necítíte ve své kůži a něco na vás leze. Závor je totiž, stejně jako med a citron, doslova nabitý antioxidanty a látky v něm obsažené mají prokazatelné antibakteriální i antivirotické účinky. Zajímá vás, jak často pít zázvorový čaj? Jelikož nadmíra tohoto koření je pro tělo kontraproduktivní, doporučuje se pít jen při obtížích – v takovém případě je možné jej ale pít klidně i dvakrát až třikrát denně po dobu jednoho týdne.

Zázvorový čaj 

Meduňkový čaj
Posledním čajem dnešního článku je čaj meduňkový. Tato bylina bývá herbáři nejčastěji doporučována pro správné trávení, jako prevence celé řady respiračních onemocnění i při problémech s nespavostí. Příprava meduňkového čaje je přitom také jednoduchá. Stačí vzít 10 lístků čerstvé meduňky (nebo 1-2 čajové lžičky sušené meduňky), zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Osladit je meduňkový čaj možné medem nebo třtinovým cukrem a nic nezkazíte ani pár kapkami citronu. I tentokrát by vás mohlo zajímat, jak často pít meduňkový čaj – tady ale nepanuje žádné omezení a můžete jej pít klidně i každý den zcela bez obav. 

Meduňkový čaj 

Zajímá vás, jak si připravit další bylinkové čaje? Tak to se neváhejte podívat do našeho herbáře, který jsme pro vás s láskou k bylinkám sestavili. Najdete tam spoustu praktických rad i zajímavostí o známých i neznámých bylinách!

 

Prozkoumejte Herbář