Papája

Papája obecná je mohutná teplomilná rostlina dorůstající do výšky až 10 metrů. Přestože může připomínat strom, ve skutečnosti je stonek dutý a bez dřeva. Papája se pěstuje primárně pro stejnojmenné plody patřící mezi bobule. Charakteristická je pro ně jemná dužina a opravdu velmi výrazná nasládlá chuť, pro kterou si získala napříč světem nespočet konzumentů.

Latinský název: Carica papaya

Využití
Papája je neuvěřitelně sladké a chutné ovoce, které ale má v mnoha ohledech možný pozitivní vliv na naše zdraví. Ze všemožných obsažených mikrolátek, vitamínů a minerálů stojí za zmínku třeba enzymy papain a chymopapain, které pomáhají optimalizovat trávení nebo carpain s antibakteriálním účinkem. Lidové léčitelství také vyzdvihuje údajný efekt papáji při léčbě různých zánětů či vředů a také při nedostatečné činnosti slinivky břišní.

Jak papáju používat?
Papája je jedním z nejpopulárnějších druhů ovoce a ročně se jí produkují tisíce tun. Její využití je poměrně široké, jí se syrová, sušená, kompotovaná, v salátech a dokonce se z ní připravuje i zelí. Pokud ale papáju opravdu milujete a chcete si její chuť dopřávat celoročně, skvělou volbou jsou naše čajové směsi - vyzkoušet můžete třeba Kouzelného slona nebo Tropickou noc.

Zajímavosti o papáji
●     Papája je velmi populární ovoce s nesmírně dlouhou historií. Dokonce i Kryštof kolumbus toto ovoce nazýval „plodem andělů.“
●    Semena papáji jsou sice jedlá, ale svojí chutí připomínají pepř, a proto se používají jen na dochucení některých specifických pokrmů
       především v indické kuchyni.
●     Přestože původ papáji není zcela zřejmý, pravděpodobně pochází z oblasti severního Mexika.

Použité zdroje
[1] Papaya Uses, Benefits & Side Effects - Drugs.com Herbal Database. Dostupné z: https://www.drugs.com/npc/papaya.html
[2] Papaya Facts | Mobile Cuisine. Dostupné z: https://mobile-cuisine.com/did-you-know/papaya-fun-facts/