Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Superpotraviny pro zdravější ráno: Po kterých sáhnout a jak je použít?

Pokud pravidelně čtete noviny nebo nějaké lifestylové magazíny, pravděpodobně vám neuniklo slovo superpotravina, které označuje potravinu obsahující velké množství pro tělo důležitých živin. Když jsme u nás na Čajové zahradě před nějakým časem rozšiřovali naši nabídku o nejrůznější bylinky, pár superpotravin jsme do ní také zakomponovali. Jaké to jsou? Proč po nich sáhnout a jak je používat? Na to se podíváme v tomto článku. 

Chia semínka

Pod označením chia semínka najdete velmi malá semínka nejčastěji hnědé až černé barvy, která pochází z rostliny zvané šalvěj hispánská. Ta roste přirozeně ve státech jako je Mexiko či Guatemala a označení superpotravina si semínka vysloužila zejména kvůli hojnému obsahu řady minerálů a zdraví prospěšných látek - najdete v nich třeba mangan, fosfor, měď, železo, quercetin, kyselinu chlorogenovou nebo antioxidant kaempferol. Zároveň je na chia semínkách skvělé jejich naprosto univerzální využití. Můžete je přidat do jogurtů nebo různých ovesných kaší, dají se použít při pečení domácího pečiva a nebo je můžete den předem namočit, aby nasákly trochu vody, a použít je třeba do různých koktejlů, pudinků nebo domácích smoothies. Jejich použití je tak jednoduché a rázem své snídaňové jídlo obohatíte o řadu prospěšných látek. Nehledě na to, že u nás v eshopu koupíte chia semínka za opravdu dobrou cenu.

superpotraviny 1

Kustovnice čínská

Druhou superpotravinou v naší nabídce je kustovnice čínská, kterou řada z vás pravděpodobně zná pod označením goji. Jedná se o keř pocházející z Číny a Japonska a vzhledově připomínají plody této rostliny naše šípky. Pokud vás zajímá, proč goji počítáme mezi superpotravinu, je to kvůli prokazatelně vysokému obsahu vlákniny, železa i vitamínů A a C. Díky těmto látkám může být kustovnice třeba prospěšná pro imunitní systém. Stejně jako chia je přitom goji snadné zakomponovat do jídelníčku. V našem eshopu koupíte sušené plody goji, které můžete přidat do ranních cereálií, do jogurtu, cookies nebo třeba nejrůznějších smoothies, protože se opravdu dobře páruje téměř s každým ovocem. 

Rakytník

Abyste nenabyli dojmu, že superpotraviny musí být nutně exotické, jako poslední bychom v našem článku rádi zmínili i rakytník, který je běžně k vidění i v našich končinách. Sušené plody rakytníku můžete také sehnat v našem eshopu a dají se skvěle použít k přípravě čaje, který je vynikající jak teplý, tak i studený. Navzdory velmi specifické chuti, která rozhodně nevyhovuje každému, byste mu ale měli dát šanci. Už jenom proto, že je prokazatelně skvělým zdrojem vitamínů A, C, E i K a minerálů jako je železo, vápník, měď a zinek. Některé zahraniční zdroje proto uvádí, že vzhledem k obsaženým látkám může být dobrý třeba pro zdraví ledvin, optimalizaci imunitního systému, stabilizování krevního cukru a dokonce může být prospěšný i pro naši pokožku, což zejména ženy jistě ocení. 

Rakytník 2

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Ale nezoufejte, i když jsme do tohoto článku zvládli vybrat jen 3 známé superpotraviny, v naší sekci bylinných čajů toho najdete podstatně více. A pokud byste náhodou nechtěli jednotlivé suroviny kupovat samostatně a doma si z nich třeba připravovat čaj, můžete sáhnout po již připravených směsích. Přesně takové produkty totiž najdete na naší záložce bylinné směsi