Japan Matcha v dóze

Kód:16601
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Japonsko

Japan Matcha v dóze - Jemný prášek ze zeleného čaje, který je středem pozornosti u japonských čajových obřadů, je mimořádně zvláštní.
K výrobě dobré Matchy (Macchy) jsou jemné Gyokuro lístky napařovány, sušeny ve vzduchu a nakonec po odstranění všech stonků drceny kameny na jemný prášek.

Složení: japonský zelený práškový čaj, plechovka (40g e)

Podrobné informace >
Cena:
460,00 Kč
400,00 Kč bez DPH
17.86€
Velkoobchodní cena po přihlášení
1 150,00 Kč / 100g
VYPRODÁNO

Příprava zelené Matchy

  • Zářící zelená Matcha/Maccha se dává přímo do čajových nádobek, přelívá horkou vodou a pění bambusouvou metličkou.

 

Mačča - Matcha - práškový čaj - Nefritová pěna

Pod tímto mazlivým jménem se skrývá unikátní práškový čaj, jenž má za sebou tisíciletou historii, nejprve v Číně a od 12. století i v Japonsku. Používá se při věhlasném japonském čajovém obřadu. I jeho civilní pití by však mělo být slavnostním úkonem. 

Matcha se stejně jako Gyokura vyrábí výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných brzy zjara na zastiňovaných plantážích. Na rozdíl od Gyokura se ovšem lístky při zpracování nesvinují, ale po usušení se z nich speciálním postupem vypreparují všechny žilky. Vzniklé listové útržky či vločky se nazývají tenča. Tato surovina se posléze rozemele na velejemný čajový pudr jasně zelené barvy. V minulosti se čaj drtil ve zvláštních kamenných mlýncích těsně před podáváním, aby byl co nejčerstvější a nepřišel o jediný odstín své výborné chuti a vůni

Matcha se používá i na výrobu sladkých, chlazených osvěžujících čajů, jež jsou vhodné pro běžné pití. V potravinářství jsou hrubší druhy tohoto čaje využívány k ochucování jídel, výrobě čajové zmrzliny, bonbónů nebo žvýkaček.

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

Japan Matcha v dóze - Jemný prášek ze zeleného čaje, který je středem pozornosti u japonských čajových obřadů, je mimořádně zvláštní.  K výrobě dobré Matchy (Macchy) jsou jemné Gyokuro lístky napařovány, sušeny ve vzduchu a nakonec po odstranění všech stonků drceny kameny na jemný prášek.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Matcha, tin of 40 g

Fine green tea powder. The fine green tea powder, which is the centre of attention of the Japanese tea ceremony, is a particular speciality. To make a good Matcha/Maccha, tender Gyokuro leaves are steamed briefly, dried in the air and finally, after removing all stems, stone ground into a fine powder. The shining green Matcha/Maccha is put directly into a tea bowl, hot water is poured over it and foamed up with a bamboo broom.

Italiono

Matcha, confezioni da 40 g

Una polvere di tè verde, fina, prodotta macinando pregiate foglie di tè essiccate. Il tè verde in polvere fina Matcha è una vera specialità che in Giappone costituisce il centro della cerimonia del tè. Per un buon Matcha vengono usate foglie di Gyokuro morbide, brevemente cotte a vapore, seccate all’aria e, infine, vengono scartati accuratamente tutti gli steli per poi macinare lentamente le foglie selezionate con delle macine in pietra. Il Matcha, dal verde vivo, viene messo direttamente nella ciotola del tè, vi si versa dell’acqua bollente e si fa schiumare con una scopetta di bambù.

Deutsch

Matcha, Dosen à 40 g

Feines grünes Teepulver, das durch das Mahlen hochwertiger getrockneter Teeblätter entsteht. Das feine grüne Teepulver Matcha, das im Mittelpunkt der traditionellen japanischen Teezeremonie steht, ist eine besondere Spezialität. Für einen guten Matcha werden zarte Gyokuro-Blätter kurz gedämpft, an der Luft getrocknet und schließlich, nach gründlichem Aussortieren aller Stengel, in Steinmühlen langsam zu feinem Pulver gemahlen. Den leuchtend grünen Matcha gibt man direkt in die Teeschale, übergießt ihn mit heißem Wasser und schäumt ihn mit einem Bambusbesen auf

Français

Matcha, Boîtes à 40 g

Une fine poudre de thé vert qui se forme après la mouture des feuilles de thé séchées de haute qualité. La fine poudre de thé vert Matcha, qui est au centre de la traditionnelle cérémonie japonaise du thé, est une spécialité particulière. Pour faire un bon Matcha, on étuve brièvement des tendres feuilles de Gyokuro avant de les sécher à l’air et de les moudre lentement dans des moulins en pierre après avoir soigneusement trié toutes les tiges. On dépose le Matcha d’un vert lumineux directement dans la coupe de thé, on verse dessus de l’eau chaude et on le fait mousser avec un fouet en bambou.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.